Nebezpečný ázijský komár dokázal v Bratislave prezimovať a založiť populáciu. Usídlil sa v Ružinove


Foto: Nebezpečný ázijský komár dokázal v Bratislave prezimovať a založiť populáciu. Usídlil sa v Ružinove Foto: Biomedicínske centrum SAV

Ázijský tigrovaný komár sa v hlavnom meste objavil už pred niekoľkými rokmi. Vedci teraz zistli, že nebezpečný hmyz dokázal u nás prežiť zimu a založiť v Bratislave vlastnú komáriu populáciu. Komáre sa usídlili v Ružinove, kde bol jeho výskyt zaznamenaný už v minulosti.

„Ázijský tigrovaný komár bol zaznamenaný aj tento rok na rovnakých lokalitách v Ružinove. Našli sa samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka. Od našich druhov komárov ho vieme pomerne ľahko rozoznať, pretože je čisto čierny, so snehovobielymi prúžkami na nohách, bez škvŕn na krídlach a s bielym pásikom na hrudi a hlave. Na Slovensku bol tento druh komára zaznamenaný už aj v roku 2012 v okolí Košíc, vtedy sa mu u nás ale nepodarilo usídliť,“ uviedla Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Vedci aktuálne pracujú na porovnaní DNA komárov. To im umožní zistiť z akých krajín k nám hmyz doletel. Táto informácia následne umožní efektívnejší postup voči vírusom, ktoré ázijské komáre môžu prenášať. Tých je celkovo 22 a to vrátane vírusov, ktoré spôsobujú tropické choroby ako zika, dengue, alebo žltá zimnica.


„Pre zabránenie šírenia vírusov je nesmierne dôležité eliminovať tohto komára hneď na začiatku a nedovoliť, aby sa u nás trvalo usídlil a množil. Najviac sa mu darí v človekom vytvorených liahniskách – kontajneroch a nádobách s malým množstvom vody, kvetináčoch, odkvapoch, kanalizácii či v odpade naplnenom vodou. Preto je zníženie jeho počtu a zastavenie jeho rozmnožovania v rukách všetkých obyvateľov,“ zdôrazňuje Viktória Čabanová.

Dôležité je zasahovať proti liahniskám komárov nielen celoplošne, čo vykonáva bratislavská samospráva, ale aj v domácom prostredí. Používajú sa na to BTI tablety, ktoré sa proti komárom osvedčili v sudoch, vedrách, alebo malých nádržiach. Tablety sa vo vode rozpustia a ich účinnosť trvá niekoľko týždňov. Voda je potom stále vhodná na zavlažovanie.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: