Po smrti cyklistu v Biskupiciach vznikol na križovatke pamätník. Obyvateľov rozdeľuje jeho umiestnenie


Foto: Po smrti cyklistu v Biskupiciach vznikol na križovatke pamätník. Obyvateľov rozdeľuje jeho umiestnenie Foto: Facebook/Podunajské Biskupice - komunitná

Pred dvoma týždňami došlo v Podunajských Biskupiciach na križovatke Korytnícka – Učiteľská – Podzáhradná k tragickej dopravnej nehode. Polievacie auto zrazilo cyklistu, ktorý v sedačke viezol aj svoje dieťa. Muž zraneniam na mieste podľahol a dieťa bolo prevezené do nemocnice.

Ak sa dnes pôjdete ku križovatke prejsť, nájdete tam pamätník na počesť zosnulého cyklistu. O stĺp, ktorý sa na križovatke nachádza je opretý biely bicykel s nápisom: „Na tomto mieste 19.6. 2024 zahynul cyklista po zrážke s nákladným vozidlom. Česť jeho pamiatke!“

Môže spôsobiť ďalšiu nehodu, tvrdia obyvatelia

Prítomnosť pamätníka však obyvateľov rozdeľuje a majú naň rôzne názory. „Je mi úprimne ľúto každého jedného predčasne ukončeného života, ale je toto naozaj potrebné? Všetka česť pamiatke zosnulému…Naozaj autor chce spôsobiť ďalšiu nehodu, ktorá sa dúfam nestane?“ píše Richard a dodáva, že umiestnenie bicykla môže spôsobiť ďalšiu dopravnú nehodu. 


Niektorí obyvatelia s ním však nesúhlasia, podľa Tamary hľadá problém tam, kde nie je. „Či tam je biely bicykel, šašo či tancujúci farebný pes…Vodič ma riešiť cestu a nie umelecké diela okolo cesty a potom sa vyhovárať že jeho pozornosť bola odpútaná!!! Určite autor neplánoval ďalšiu nehodu,“ odpovedá.


Súhlasí s ňou Michal a upozorňuje na to, že pozornosť môžu odpútavať aj billboardy. „A keď sú na kruháči blikajúce a hučiace kolotoče, tak tie nikoho nerozptyľujú? Kamarát sa pýta,“ vraví Ivana. Marcela sa zas v šoku zamýšľa nad tým, či je to ten istý bicykel, na ktorom zahynul aj muž. 

Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Z fotografií, ktoré polícia zverejnila z miesta nehody je však zrejmé, že jeho bicykel bol tmavý a určený na šport. Navyše, bicykel bol pri nehode fatálne zničený. Nehoda Podunajskobiskupičannmi otriasla a polievacích áut sa radšej stránia. Na tej istej križovatke ho stretol aj Dušan. 

„Včera sa tam v križovatke zasa otáčalo polievacie auto štýlom po mne potopa. Tak ho vytrúbil a cez okno som po ňom švacol malú fľašu minerálky. Títo chuji, ktorí tu polievajú cesty nás pozabíjajú všetkých,“ priznal sa. Hodená fľaša však mohla rovnako spôsobiť dopravnú nehodu. 

Mestskej časti Podunajské Biskupice sme sa pýtali, či bude pamätník na Korytníckej nejak riešiť. „Túto aktivitu registrujeme, nemáme však vedomosť, kto bicykel s tabuľkou nainštaloval, keďže neevidujeme žiadnu žiadosť o povolenie na jeho osadenie pri predmetnej križovatke. Keďže správcom komunikácie je hlavné mesto, informovali sme ho o tom. Samozrejme, rešpektujeme a máme pochopenie pre prejavy piety, je však dôležité, aby na exponovaných miestach vznikali na základe príslušných povolení,“ povedal pre Bratislavak.sk hovorca Ján Bočin. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: