Vo Vrakuni otvorili prestupný terminál zo železnice na MHD. Chýba spojenie na Ráztočnú ulicu, sťažujú sa obyvatelia


Foto: Vo Vrakuni otvorili prestupný terminál zo železnice na MHD. Chýba spojenie na Ráztočnú ulicu, sťažujú sa obyvatelia Foto: ŽSR

Nový prestupný terminál slúži cestujúcim od začiatku júla. Jeho výhodou je poloha tesne vedľa obratiska trolejbusov na zastávke Čiližská. Cestujúci môžu po novom vo Vrakuni vystúpiť z vlaku, bez výraznejšieho zdržania prestúpiť na trolejbus a odviezť sa do centra Bratislavy. Nový terminál si však už vyslúžil aj kritiku. Objavujú sa sťažnosti, že vyriešené nie je spojenie s časťou Vrakune okolo Ráztočnej ulice.

„Terminál integrovanej osobnej prepravy Vrakuňa je situovaný na železničnej trati Bratislava – Komárno. V rámci stavby sa vybudovala nová železničná zastávka, ktorá je umiestnená  pri  trolejbusovom  obratisku na ulici Čiližská, čo je z hľadiska polohy TIOP-u obrovskou výhodou a pre cestujúcich ponúka významnú časovú úsporu pri presunoch,“ oznámili Železnice Slovenskej republiky pri otvorení terminálu pre verejnosť.


Súčasťou železničnej zastávky je jednostranné nástupište pre cestujúcich, dva prístrešky, stojiská na bicykle, smetné koše a lavičky. Na zastávke stoja vlaky spoločnosti Leo Express Slovensko, ktorá prevádzkuje dopravy z Bratislavy do Dunajskej Stredy a Komárna. Konkrétne ide o linky S70 a niektoré spoje linky R70. Terminál umožňuje rýchly prestup na linky 65, 67, 71, 72 a 75 bratislavskej MHD.

Na Ráztočnú a okolie zabudli?

Kým prestup na zastávku MHD umožňuje nový terminál bez problémov a ťažkostí, horšie to asi budú mať obyvatelia okolia Ráztočnej ulice. Ulica leží na sever od terminálu a rýchle prepojenie z tejto časti Vrakune podľa niektorých obyvateľov mestskej časti cýba.


„Mám radosť aj z novej zastávky, ale je obrovská škoda, že zastávka odrezala mnoho Vrakunčanov od Vrakune, pretože chýba prístup zo smeru od ulice Ráztočná a celej tejto časti Vrakune,“ zverejnil svoju námietku na sociálnej sieti Lukáš.

Zdroj: gOOGLE mAPS

Nespokojnému Vrakunčanovi odpovedal priamo starosta Vrakune Martin Kuruc: „Neodrezala, lebo 200 metrov ďalej je prechod, čiže do piatich minút to každý zvládne. Mali sme požiadavku na prechod do poľa aj v mieste súčasnej zastávky, ale má to veľa ale. V prvom rade, podľa podmienok EÚ sa už nesmú povoľovať úrovňové prechody, iba mimoúrovňové, čo by danú stavbu výrazne predražilo a dajme si ruku na rdce, koľko percent ľudí by chodilo cez nadchod, či podchod a nie cez koľaje?“

Obyvateľ Lukáš sa však nevzdal a pri nedostatočnom prepojení terminálu s okolím Ráztočnej ulice argumentoval aj tým, že v lokalite chýbajú chodníky a časť cesty z Ráztočnej na terminál musia ľudia prejsť priamo po vozovke.

„Môžeme kritizovať, môžeme byť nahnevaní, ale taká je realita,“ odpovedal na námietku starosta Vrakune. „Pozemky zatiaľ nikto nevykúpi, cesty ani chodníky cez pole k zastávke nevedú, alebo vedú po súkromných pozemkoch. Takže musí štát najprv pozemky vykúpiť, potom nájsť peniaze na realizáciu a následne zrealizovať... keďže sa tu na ministerstve menia ľudia každú chvíľu, ja som už zažil štyroch ministrov a kazdý má inú prioritu, tak vôbec neviem, kedy to budú mať v pláne realizovať,“ otvorene reagoval Martin Kuruc.

V priestore smerom od terminálu k Ráztočnej ulici v budúcnosti plánujú vybudovať aj záchytné parkovisko, ktoré by cestujúcim umožnilo prestup z auta či už na vlak, alebo na spoje MHD.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: