Alkohol za volantom v uliciach Bratislavy. Známy vysokoškolský pedagóg a vedec má na krku obvinenie


Foto: Alkohol za volantom v uliciach Bratislavy. Známy vysokoškolský pedagóg a vedec má na krku obvinenie Foto: FB Polícia SR - Bratislavský kraj / Národohospodárska fakulta

Nezvyčajná jazda modrého Mitsubishi v uliciach hlavného mesta sa skončila až zásahom polície. Muži zákona údajne nedisciplinovaného vodiča museli spoza volantu vytiahnuť. Nečudo, ak mu spoločníka pri jazde autom robil alkohol. Incident, ktorý sa odohral na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu smerom na Mlynskú dolinu nám potvrdila polícia. Podľa dostupných informácií mal byť vodičom profesor Rudolf Sivák z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ten je okrem iného aj členom Odvolacej komisie Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo, a dlhoročným členom nominačnej komisie súťaže Slovenka roka.

Polícia na našu otázku k prípadu zverejnila nasledujúce informácie: „V súvislosti s Vami uvedenou otázkou môžeme potvrdiť, že policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I dňa 28.06.2024 v čase okolo 18:00 h zastavili na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu smerom na ulicu Mlynská dolina vozidlo zn. Mitsubishi. Pri následne vykonanej dychovej skúške bola zistená prítomnosť alkoholu v dychu vodiča. Z uvedeného dôvodu bolo po vykonaní potrebných úkonov vznesené obvinenie z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 69 – ročnému Rudolfovi S. z Bratislavy.“

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na profesora Rudolfa Siváka, po odpovedi budeme článok aktualizovať. Univerzita na ktorej vedec pôsobí o prípade zatiaľ informácie nemá. „Ekonomická univerzita v Bratislave nedisponuje Vami uvedenými informáciami,“ odpovedal na našu otázku riaditeľ Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

Významný vedec a člen poroty Slovenky roka

Rudolf Sivák je známym a dôležitým pedagógom na Katedre financií Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity. Pred aj za menom má niekoľko akademických titulov, napísal množstvo vedeckých prác v oblasti financií, a získal tiež vysoké štátne vyznamenanie od prezidenta poľskej republiky za rozvoj slovensko-poľských vedeckých vzťahov a spolupráce.


Pôsobil tiež ako dekan Národohospodárskej fakulty a taktiež vo funkcii rektora univerzity. Za profesora v odbore financie, bankovníctvo a investovanie ho vymenoval prezident Rudolf Schuster v roku 2001. Rudolf Sivák je zároveň členom nominačnej komisie ocenenia Slovenka roka. Udeľovanie cien za rok 2024 sa uskutočnilo len pred niekoľkými dňami, 21. júna.

Zdroj: Ekonomická univerzita

Profesor Sivák sa spomína aj v údajnom spise Gorila

Meno profesora Siváka sa objavilo aj v údajnom spise Gorila. V rokoch 2005 až 2006 bol Sivák členom dozornej rady spoločnosti Bratislavská teplárenská. V spise sa objavila pasáž, kde Jaroslav Haščák a bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníkovi hovoria o profesorovi Sivákovi a jeho prepojeniach na spoločnosť Penta. „Sivák bol po zverejnení prepojenia na Pentu u Bubeníkovej a hovoril jej, že všetci z fakulty sa ho na článok pýtajú. Závidia mu odmeny 20 -tis Sk mesačne. Sivák sa z toho zosypal,“ napísal v roku 2015 Denník N.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: