Machalova manželka chce predať STVR domény za jedno euro. Kto však vlastní doménu stvr.sk?


Foto: Machalova manželka chce predať STVR domény za jedno euro. Kto však vlastní doménu stvr.sk? Foto: Facebook/Lukáš Machala

Len nedávno sme informovali o tom, že možné domény STVR podľa verejne dostupných informácií zakúpila manželka generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu. Domény telerozhlas.sk a sktvr.sk kúpila obchodná spoločnosť Rýdzo slovenské s.r.o Edity Machalovej. 

Priznala, že každú z domén zakúpila ešte v marci 2024 za 11,88 eur. V stanovisku k doménam kritizuje médiá, ktoré o tom informovali. „Nerozumiem, prečo sa robí “hon na čarodejnice”, keď sa doteraz vôbec nič nestalo. Do včerajšieho dňa dokonca neexistovala ani Slovenská televízia a rozhlas. Dezinfomédiá tzv. hlavného prúdu však potrebovali jednak zdiskreditovať môjho manžela pôsobiaceho na Ministerstve kultúry SR, jednak zabrániť podpisu zákona o STVR,“ reagovala Machalová skrz manželov Telegram. 


Tiež sa pýta, kto kúpil doménu stvr.sk a prečo o tom médiá nepíšu. Doménu zakúpila spoločnosť WebHouse, s.r.o. Ivana Pekaroviča so sídlom v Trnave. Spoločnosť obchoduje s tvorbou webstránok a Pekarovič je tiež majiteľom Trnavského hlasu. Machalová spoločnosť obvinila, že zablokovali stránku STVR a pýta sa, či tak chcú finančne či politicky vydierať. 

Konateľ spoločnosti však upozorňuje, že doménu nevlastnia, sú len jej registrátorom. „Doménu stvr.sk sme zaregistrovali na základe objednávky fyzickej osoby ešte v marci a jej držiteľom je od samého začiatku táto fyzická osoba (pre GDPR vám meno či iné osobné údaje napísať nemôžem),“ povedal Pekarovič pre Bratislavak.sk. Dodal, že ide o bežného zákazníka, ktorý nemá so spoločnosťou nič spoločné.


„Všimol som si, že sa objavili dezinformácie o tom, že si túto doménu zaregistroval WebHouse za účelom akýchsi špekulácií, predaja, a podobné nezmysly. Nie je to pravda, WebHouse nikdy nebol, nie je a ani nebude držiteľom domény stvr.sk, je iba jej registrátorom, rovnako ako je registrátorom ďalších približne 50 000 domén, ktorých registráciu si u nás objednali naši zákazníci,“ vysvetľuje Pekarovič. 

Predá ich za jedno euro

Machalová ďalej verejne vyhlásila, že ak STVR prejaví záujem o jednu z domén, ktorú jej spoločnosť vlastní, tak im ich ako „človek s vlasteneckým cítením“ odpredá za jedno euro. Médiá, ktoré o nákupe domén informovali, vyzýva, aby sa jej ospravedlnili za poškodenie dobrého mena.

„V opačnom prípade sa budem domáhať súdnej ochrany mojich osobnostných práv aj ochrany dobrej povesti mojej obchodnej spoločnosti. Som podnikateľka s malou firmou a dodržiavam všetky zákony. Nevidím dôvod, prečo by som mala byť šikanovaná a verejne diskreditovaná hlupákmi a neslušnými ľuďmi,“ hovorí. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: