Pellegrini podpísal Šimkovičovej novelu. RTVS končí, opozícia sa obracia na Ústavný súd


Foto: Pellegrini podpísal Šimkovičovej novelu. RTVS končí, opozícia sa obracia na Ústavný súd Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Prezident Peter Pellegrini podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Pred včerajšou polnocou sa objavil v Zbierke zákonov a nadobudol účinnosť. Pellegrini mal na podpis zákona kratší čas, ako je ústavou daná 15-dňová lehota. Pozmeňovací návrh Dušana Jarjabka zabezpečil, aby bol zákon platný od 1. júla, hoci by prezidentov lehota na veto vypršala až 5. júla. 

Kancelária prezidenta SR pritom vydala stanovisko, že Pellegrini zákon podpíše až tento týždeň, po návrate z Bruselu. Napokon ho podpísal ešte v nedeľu večer. 

„Považujem za dôležité podrobne sa oboznámiť so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je tento zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ vravel Pellegrini. 

RTVS sa zruší

Novela o Slovenskej televízii a rozhlase z dielne ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej súčasnú verejnoprávnu RTVS zruší. S jej zánikom stratí mandát aj generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. Na miesto RTVS sa postaví nová Slovenská televízia a rozhlas (STVR). 


Jej súčasťou bude Rada STVR, ktorá bude mať 9 členov. Piati budú volení v parlamente a štyroch bude nominovať priamo ministerka kultúry a jedného z nich na návrh ministra financií. Keďže má vládna koalícia v parlamente väčšinu, bude mať značný vplyv na to, kto sedí v rade. 

Machalovci a STVR

Zákon navyše priniesol aj novinku. Členom rady sa môže stať aj štátny tajomník či generálny tajomník služobného úradu. Do rady by tak mohol byť nominovaný aj generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala, ktorý si nie je istý, či je Zem guľatá.


Nedávno sme tiež upozornili na to, že jeho manželka, Edita Machalová nakúpila možné internetové domény novej STVR a stala sa ich majiteľkou v čase, keď Šimkovičová zverejnila prvú podobu zákona. Spomínaný návrh poslanca Jarjabka navyše zvyšuje plat členom rady a riaditeľovi novej STVR. Generálny riaditeľ mal pôvodne nárok na štvornásobok priemernej mzdy, 5 720 eur. Plat by sa mu podľa pozmeňovacieho návrhu mal zvýšiť na 7 150 eur, teda päťnásobok. Členovia rady doteraz poberali plat vo výške priemernej mesačnej mzdy za predošlý kalendárny rok, teda 1 430 eur. Jarjabek im plat zvyšuje na 2 860 eur. 

Rozhlasovú zložku STVR má od pondelka viesť intendant Rádia Slovensko Roman Bomboš. Na poste nahradí riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Černáka a do funkcie ho poveril Ľuboš Machaj. Štatutárnym zástupcom novej STVR bude Igor Slanina, bývalý šéf Media RTVS. Vymenoval ho poverený predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). 

„Po oboznámení sa so schváleným textom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase som dospel k presvedčeniu, že nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou Slovenskej republiky a nie je ani zásahom do slobody slova. Preto som sa rozhodol tento zákon podpísať tak, aby mohol v schválenom termíne vstúpiť do platnosti,“ vysvetlil svoj podpis Pellegrini. 

Podanie na Ústavný súd

Popri rade má vzniknúť aj Etická komisia, ktorá bude dohliadať na dodržiavanie štatútu. Ten však musí najprv schváliť rada, ktorá zatiaľ neexistuje. Preto nie je zrejmé, čo vlastne bude Etická komisia kontrolovať. 

Opozičné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH avizovali podanie na Ústavný súd. „Ostro odmietame snahu koalície ovládnuť RTVS. Pripravujeme podanie na Ústavný súd, tento krok ako z manuálu autokratov im nesmie len tak prejsť. Užívajú si papalášizmus, betónujú sa pri moci, rušia inštitúcie a šikanujú ľudí, ktorí im nejdú na ruku. Spravíme všetko preto, aby v tomto prípade zvíťazilo právo a verejný záujem, nie hlúpe mocenské zásahy,“ vravel predseda strany Michal Šimečka.

Smer-SD odmieta útoky na Petra Pellegriniho po podpise zákona. „Skončila éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. SMER – SSD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán,“ reaguje strana. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: