Usilovný Pezinčan sám od seba pláta diery na ceste. Ľudia ho chvália, ale boja sa, že mu hrozí pokuta


Foto: Usilovný Pezinčan sám od seba pláta diery na ceste. Ľudia ho chvália, ale boja sa, že mu hrozí pokuta Foto: FB HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov

Už sa na to asi nemohol pozerať a tak zobral fúrik, stavebný materiál a výtlky na ceste začal opravovať sám. Reč je o neznámom Pezinčanovi, ktorému zlý stav cesty a priľahlého parkoviska vo vinohradníckom mestečku prekážal natoľko, že sa podujal zastúpiť cestárov. Jeho príbeh sa objavil na sociálnej sieti a vyvolal množstvo reakcií.

„Mohli by ste pochváliť tohto pána, ktorý v Pezinku z vlastnej iniciatívy pláta diery na ceste (parkovisku)? Osobne ho síce nepoznám, ale pochvalu si určite zaslúži,“ napísal neznámy autor prosbu o uverejnenie pochvaly šéfovi veľkej facebookovej skupiny HAKA Štefanovi Farkašovi. Ten nelenil a pochvalu spoločne s fotografiami zverejnil.

Usilovný Pezinčan vzbudil naozaj veľkú pozornosť. Väčšina komentujúcich jeho čin schvaľuje a súčasne kritizujú samosprávu za stav jej komunikácií.

„V takomto prípade je potreba prísť pristaviť sa a pochváliť, aj osobne prípadne pomôcť ,alebo pozvať na fľašku chladeného piva, či limonády,“ ocenil verejnoprospešnú činnosť „súkromného“ cestára Matúš a pripojil a aj Peter: „Čo tak ísť za ním, pomôcť mu, poďakovať osobne?“

Veľa príspevkov však upozorňuje na to, že nakoľko pán zrejme nie je vlastníkom, ani správcom danej cesty, mohol by za svoju činnosť čeliť postihu. „Ja sa obávam toho, že ak pán zasahuje do cestnej komunikácie, môže dostať ešte pokutu,“ napísal Tomáš.

„U nás je to zložité. Radšej nechať rozbitú cestu, ako opravovať,“ ozval sa Matúš. „Mestá sa nestarajú, štát sa nestará, nikto nevie komu cesta patrí a preto ju neopravujú. Skús ju ale opraviť na vlastné náklady a v momente sa ozve mesto ako vlastník, štát ako vlastník, súkromník ako vlastník a všetci budú tvrdiť, že je to ich a chcú pokutu, lebo do toho nemal čo vŕtať.“


FB HAKA

Čo vám hrozí, ak opravíte cestu, ktorá nie je vaša?

Diskutujúci pod statusom o usilovnom Pezinčanovi narážajú zrejme na niekoľko rokov starý prípad, keď jeden z obyvateľov Rožňavy začal na vlastnú päsť plátať chodníky a cesty v meste na Gemeri. Rožňavská samospráva však vtedy voči aktívnemu občanovi nijak nezasiahla, naopak ho v jeho konaní ešte podporila.

Trestný zákon však v podobných prípadoch hovorí jasne. Pretože ide o cudzí majetok, občan by nemal iniciatívne a svojvoľne zasahovať, ani keď má evidentne dobrý úmysel, akým je oprava výtlkov. Mohol by totiž čeliť paragrafom.

„Kto zničí, poškodí alebo urobí neupotrebiteľnou cudziu vec a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok,“ uvádza trestný zákon. Samozrejme, súd by musel posúdiť do akej miery by došlo k vzniku škody na vozovke.

Cesta, respektíve parkovisko, ktoré sa Pezinčan podujal opraviť sa údajne nachádza na Novomeského ulici. Jedna z diskutujúcich upozorňuje, že výtlky, diery a zničený asfalt je tam skôr pravidlom, ako výnimkou.

„Žila som tam 20 rokov, rodičia tam žijú doteraz, čo je už presne 34 rokov. Za celý ten čas, mesto s tým parkoviskom neurobilo absolútne nič. Však na čo. Je to čistý tankodrom,“ napísala Jana.

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na pezinskú samosprávu, po odpovedi článok doplníme.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: