Revízor priložil päťkrát kartu k čítačke, Júlii kúpil päť lístkov. DPB radí, čo robiť v takých prípadoch


Foto: Revízor priložil päťkrát kartu k čítačke, Júlii kúpil päť lístkov. DPB radí, čo robiť v takých prípadoch Foto: imhd.sk

Nedávno sme informovali o prípade Júlii, ktorej v bratislavskej MHD revízor zakúpil lístok päťkrát, pretože si nebol istý, či čítačka funguje. Dopravného podniku Bratislava sme sa pýtali, čo robiť v takých prípadoch a či cestujúcim peniaze vrátia. 

„Len chcem upozorniť. Kúpa lístka s platobnou kartou v autobuse sa nevypláca. Pozdravujem revízora, ktorý si najskôr myslel, že som si lístok nekúpila. Potom po niekoľkých priloženiach mojej karty k čítačke mi zakúpil ďalších päť lístkov,“ napísala Júlia a k príspevku priložila dokumentáciu transakcií.

Na úhradu lístka cestujúci využívajú službu Kartuj. Funguje tak, že cestujúci musí priložiť svoju platobnú kartu k označovaču pri nastúpení do vozidla. „Po priložení karty alebo zariadenia k označovaču sa na danej karte zarezervuje suma vo výške cestovného. Všetky tieto TAPy sa zhrávajú v zúčtovacom centre, pričom na konci dňa príde k vyhodnoteniu cestovania a spočíta sa celková precestovaná suma. K reálnemu zúčtovaniu nemusí prísť vždy hneď v nasledujúci deň, niekedy to trvá aj viac dní (v závislosti od spracovateľa platby),“ povedal pre Bratislavak.sk hovorca DPB Jozef Vozár. 

Všetky svoje platby za jazdy si môžete overiť cez stránku https://ecard.dpb.sk/Account/ShowCardTransactions.

Revízor by mal platnosť lístka overiť cez svoje vlastné zariadenie a v ojedinelých prípadoch ho môže overiť aj cez označovať. „Na jednu kartu sa dá zakúpiť iba jeden cestovný lístok a označovač preto po správnosti nevykoná ďalšie zúčtovanie. Jedine chybou označovača môže nastať situácia, že prebehne opakované zakúpenie lístka. Čo je však veľmi ojedinelá situácia a cestujúci má v zmysle Reklamačného poriadku právo podať reklamáciu. K reklamácii pre preverenie platby je potrebné zaslať kód platby (kód je možné pozrieť vo výpise, prípadne v internetbankingu),“ informuje Vozár. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: