Možné domény STVR kúpila žena Lukáša Machalu. Zamestnanci RTVS poslali list Pellegrinimu


Foto: Možné domény STVR kúpila žena Lukáša Machalu. Zamestnanci RTVS poslali list Pellegrinimu Foto: Facebook/Lukáš Machala

Možné domény novej Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) kúpila žena generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáša Machalu. 

Podľa verejne dostupných informácií domény telerozhlas.sk a sktvr.sk kúpila spoločnosť Edity Machalovej Rýdzo slovenské s.r.o. Firma sídli na Estónskej ulici v Podunajských Biskupiciach. Machalová obe domény kúpila v marci tohto roka, tesne po tom, čo sa na verejnosť dostala informácie, že chce ministerka kultúry Martina Šimkovičová zmeniť podobu RTVS.

Národné domény na Slovensku spravuje spoločnosť SK-NIC. Ich majiteľov je možné overiť na stránke https://whois.sk-nic.sk/.

Zdroj: https://whois.sk-nic.sk/

Zdroj: https://whois.sk-nic.sk/

Parlament Šimkovičovej novelu schválil minulý týždeň a platnosť nadobudne už 1. júla, vďaka pozmeňovaciemu návrhu poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka. Vláda tak Petrovi Pellegrinimu schválil ústavnú lehotu 15 dní na vetovanie zákona. Tá by štandardne vypršala až 5. júla.

 


Nákup domén kritizoval aj štrajkový výbor RTVS v liste, ktorý adresovali prezidentovi. Petra Pellegriniho vyzývajú, aby zákon nepodpísal. „Vznik „nového” verejnoprávneho média nie je adekvátne pripravený a hrozí, že sa touto zmenou zastaví na dlhší čas výroba viacerých programov, ktoré dnes vyrábame vo verejnom záujme.  Pochybnosti o úmysloch predkladateľa zákona vyvolávajú aj najnovšie zistenia o tom, že internetové domény novej verejnoprávnej inštitúcie si kúpila manželka predkladateľa Lukáša Machalu Edita Machalová,“ píšu v liste.

Schválenie novely RTVS znamená tiež definitívny koniec jej generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja. V novej STVR vznikne rada, na ktorú bude mať značný vplyv priamo ministerka kultúry. Bude nominovať štyroch z jej deviatich členov, zvyšných zvolí parlament. Okrem toho vznikne aj Etická komisia, ktorá má kontrolovať dodržiavanie štatútu. Aký bude štatút však nie je zrejmé, keďže ho musí vytvoriť Rada STVR, ktorá zatiaľ neexistuje.

Ministerstva kultúry sme sa pýtali, či plánuje domény zakúpené ženou Lukáša Machalu používať. Článok budeme aktualizovať.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: