VIDEO: Búrky v Petržalke zdemolovali Andrusovovu ulicu. Po páde stromov pripomína post-apokalyptický film


Foto: VIDEO: Búrky v Petržalke zdemolovali Andrusovovu ulicu. Po páde stromov pripomína post-apokalyptický film Foto: Facebook/Zdenka Ch.

Slovensko posledné dni trápia prívalové dažde, búrky a tornáda. Aj keď situácia v Bratislavskom kraji nie je zďaleka tak kritická ako v Nitre, počasie komplikovalo situáciu aj na západnom Slovensku. V bratislavskej Petržalke padali stromy hneď pod bytovými domami a poškodili viaceré autá. 

Výstraha pred búrkami platí aj dnes od 12:00 hod. do polnoci. SHMÚ upozorňuje na prudký lejak s 20 až 30 milimetrami zrážok v priebehu polhodiny. Očakávať môžete aj nárazový vietor o rýchlosti 65 až 85 km/h. 

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ hovorí SHMÚ.

Na Andrusovovej padali stromy

Petržalčanov v stredu šokoval náhly pád stromov na Andrusovovej ulici. „Nastal fukot a takto to celé padlo, počula som len ranu,“ hovorí obyvateľka Zdenka. Na videu, ktoré natočila, vidno niekoľko padnutých stromov, ktoré zdemolovali najmenej dve autá. 



Keď okolo nej prejde sused, pýta sa, či je to jeho auto. Prikývne. Stromy padli v stredu, po 18:00 hod. večer. Na videu vidno viacerých hasičov, ktorí padnuté konáre odstraňovali a okolie opáskovali. Aj napriek nebezpečenstvu ďalšieho pádu sa v okolí pohybovali deti. 

Aj stromy, ktoré ešte nespadli, boli viditeľne labilné. „Pilujú stromy, ktorým nič nebolo a takéto nechávajú,“ rozprávajú sa susedia. „Bývam tam a ešte šťastie že som išiel do roboty inak auto by sme mali rozbité presne tam sme ho mali zaparkované,“ vraví miestny rezident Mário. O stanovisko sme požiadali aj bratislavských hasičov. Článok budeme aktualizovať. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: