Pellegrini navštívil Prahu. Konflikt medzi Slovenskom a Českom sa opäť vyostruje, Fialove vyjadrenia pobúrili Úrad vlády


Foto: Pellegrini navštívil Prahu. Konflikt medzi Slovenskom a Českom sa opäť vyostruje, Fialove vyjadrenia pobúrili Úrad vlády Foto: Facebook/Peter Pellegrini

V čase Pellegriniho prvej návštevy Českej republiky sa vzťahy s našimi susedmi opäť vyostrujú. Český premiér Petr Fiala sa vyjadril, že je ešte na obnovenie medzivládnych konzultácií medzi českou a slovenskou vládou priskoro. Úrad vlády SR označil v stanovisku jeho vyjadrenie za neúctivé. 

Česká vláda prerušila rokovania so Slovenskom pre názorové rozdiely týkajúce sa vojny na Ukrajine. Slovenská vláda viackrát deklarovala, že odmieta na Ukrajinu posielať zbrane. Počas tlačovej konferencie v Prahe český prezident Petr Pavel potvrdil, že sa s Petrom Pellegrinim rozprávali aj o tejto problematike. Vzťahy medzi krajinami podľa neho nie sú prerušené a ide len o názorový rozkol, ktorý je inak prezentovaný medzi štyrmi očami a inak na verejnosti


„Mali sme možnosť sa rozprávať aj o tomto. Zistili sme, že tie názory nie sú až tak rozdielne. Je to skôr o tom, ako sa líšia verejne deklarované vyhlásenia od toho, čo sa v realite deje,“ povedal. Jeho tvrdenie Peter Pellegrini nevyvrátil. Navyše povedal, že Slovensko výrazne pomáha pri nákupe munície, ktorá bude zaslaná na Ukrajinu. 

„Potvrdzujem slová pána prezidenta. Dlho sme sa o tom rozprávali. Názory pána prezidenta sú veľmi pragmatické. Informoval som ho aj o konkrétnych krokoch, dovoze elektrickej energie na Ukrajinu. Slovenská republika výrazne prispeje k nákupu munície v Českej republike,“ dodal slovenský prezident. 


Rozpor nastal aj v polícii

Poslanci Smeru-SD na tlačovej konferencii kritizovali českú políciu za neochotu vyšetrovať schvaľovanie atentátu na Roberta Fica. Česká polícia mala riešiť niekoľko takých prípadov. Český politik a aktivista Jindřich Rajchl, ktorý je známy šírením dezinformácií, zverejnil uznesenie českej polície o jednom z takýchto prípadov, na ktoré podal trestné oznámenie on sám. Poslanci citovali tento prípad konkrétneho českého občana, na sociálnom médiu napísal: „To prasa bolo treba zastreliť.“ 


Česká polícia mala podľa Gašpara tvrdiť, že zákon porušený nebol a ide o slobodu prejavu. „Česká polícia sa uberá rovnakým smerom ako tá slovenská v rokoch 2020 a 2023,“ hovorí Gašpar. Na rozhodnutie českej polície reagoval aj slovenský Úrad vlády. 

„S rovnakým znepokojením sme prijali informáciu, že česká polícia považuje hrubé a neúctivé schvaľovanie atentátu na slovenského predsedu vlády Roberta Fica za prejav slobody slova, hoci pri výrokoch vlastných občanov kritizujúcich Ukrajincov už túto mieru pochopenia pre slobodu prejavu nemala,“ uviedli v stanovisku. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: