Prečo nezapnú klímu? Bratislavčania sa sťažujú na vodičov MHD, autobusy sa menia na peklo


Foto: Prečo nezapnú klímu? Bratislavčania sa sťažujú na vodičov MHD, autobusy sa menia na peklo Foto: Facebook/Dopravný podnik mesta Prešov

Cestovanie s MHD môže byť v lete hotové peklo. Doslova. Viacerí cestujúci sa sťažujú, že vodiči počas letných horúčav nepúšťajú klímu a autobus sa tak razom mení na vriaci kotol. Toto môže byť navyše nebezpečné. Z vysokých teplôt môže hocikto aj odpadnúť. Ako to s klimatizáciami teda je a prečo ich vodiči nepúšťajú?

„Mam otázku, kedy začnú používať klímu v busoch?“ pýta sa v skupine Revízori Bratislava profil Iba Kusok. Odpovede prišli takmer ihneď. Zdá sa, že ústredným problémom je, že cestujúci nechávajú otvorené okná a účinky klímy potom necítiť. 

Čo hovoria vodiči? 

„Keď budú zavreté všetky okná,“ znie rovnaká odpoveď od Petra aj Martina. Iní zase vravia, že klíma nebude zapnutá v lete, ale v zime. Vtedy totiž vodiči nepúšťajú kúrenie a klímu podľa nich najčastejšie používajú v jarných mesiacoch. „Možno skúste otázku smerovať na vodiča daného autobusu,“ hovorí Nika. Jeden vodič bratislavskej MHD sa napokon ozval aj sám. 

„Ja ju púšťam najviac v zime, neposlušní cestujúci otvárajú okná, a my vodiči predtým ako končíme, tak musia byť všetky okná zavreté. Vtedy pustím naplno klímu, nech sa ľudia trasú ako osiky. V lete ju nemôžem spustiť, lebo sa prehrieva prevodovka, čiže buď pôjde klíma alebo sa pôjde na poruchu s prehriatou prevodkou,“ napísal. 

O stanovisko sme požiadali aj Dopravný podnik Bratislava. Článok budeme aktualizovať.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: