Záhada, alebo obyčajná krádež? V Rači miznú kvety z kvetináčov za bieleho dňa, namiesto nich tam ,sadia’ prázdne fľaše


Foto: Záhada, alebo obyčajná krádež? V Rači miznú kvety z kvetináčov za bieleho dňa, namiesto nich tam ,sadia’ prázdne fľaše Foto: Kaviareň MirCafe / Priatelia Rače

Kým ráno sa ešte z kvetov tešili, neskôr im ostala len prázdna jamka v kvetináči. V Rači riešia, ako je možné, že z voľne prístupných kvetináčov miznú rastliny bez stopy. Majitelia skalničiek, ktoré z kvetináču na ulici zmizli, sa domnievajú, že čelia zlodejovi.

„Nájdi rozdiel, alebo zase nám niekto ukradol kvety! Stredná skalnička už šla kvitnúť. Ráno tam kvety ešte boli…,“ oznámila smutná majiteľka v známej račianskej skupine na sociálnej sieti.

A zdá sa, že kvety okrem zlodejov čelia aj vandalom. „To oranžové som videla vyšklbnuté, zvädnuté vedľa kvetináča,“ upozornila v diskusii pod fotkami kvetov Iveta. Na jej pripomienku sa opäť ozvala majiteľka kvetov a pripojila aj ďalšiu fotografiu. „Ja už som nenašla ani to, len hlinu pri kvetináči a v druhom kvetináči fľašu od Becherovky.“

Zdroj: FB MirCafe

Majiteľka zároveň v diskusii upozornila, že nejde o prvý prípad, keď im zmizli kvety z kvetináčov umiestnených na ulici. „To už je vrchol, na skalnú ružu sa niekto ulakomil,“ rozhorčila sa Alena. Ďalšia diskutujúca zas podotkla, že skalná ruža po odkvitnutí odumiera a tak sa z nej zlodej aj tak tešiť nebude.

Vlastnú skúsenosť s milovníčkou kvetov, ktorá neváhala svoju zbierku obohacovať nezákonným spôsobom, pridala Nataly.


„Suseda mala neskutočnú zbierku kvetov, tak som sa jej pýtala, a z nej vyšlo, že v noci chodí po Mlackách a kradne kvety aj s koreňmi, aby za to nemusela platiť. Že to robí aj poschodiach. Ešte mi dávala tipy, kde nájdem najkrajšie.“

Zdroj: FB MirCafe

Kedy sa krádež posudzuje ako priestupok a kedy ako trestný čin?

Ak by zlodeja kvetov v Rači niekto pristihol pri čine, alebo by ho napríklad natočili bezpečnostné kamery a dostal by sa do rúk polície, posúdenie jeho skutku by záležalo na škode, ktorú urobil.

Ak sa má krádež posudzovať ako trestný čin, musí vzniknúť aspoň takzvaná malá škoda. „Trestný zákon definuje malú škodu ako škodu prevyšujúcu sumu 266 eur. Aby mohol byť skutok považovaný za trestný čin je potrebné, aby spôsobená škoda predstavovala sumu aspoň 266,01 eur,“ vysvetľuje právnik Milan Ficek.

V prípade odcudzených skalničiek v Rači teda asi len ťažko došlo k naplneniu podmienok pre spáchanie trestného činu. Polícia by tento čin pravdepodobne vyšetrovala ako priestupok, kedy samozrejme hrozí nižší trest, ako pri trestnom čine.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: