Budíček! Obyvateľov Karlovky budia o šiestej ráno pretekári, svoje mašiny túrujú priamo pod ich oknami


Foto: Budíček! Obyvateľov Karlovky budia o šiestej ráno pretekári, svoje mašiny túrujú priamo pod ich oknami Foto: Google Maps

Skoré ranné vstávanie vie byť hotové peklo. Obzvlášť, ak vás nočný spánok nebol dostatočne kvalitný. Predstavte si, že vás z postele nevytiahne práca ani plačúce dieťa. Ale zvuk motora o šiestej ráno. To je aktuálne ranná rutina mnohých Karlovčanov. 

„Veľmi pekne by som chcela poprosiť toho milovníka rýchlej jazdy a hluku, aby bral ohľad na to, že nie všetci zdieľajú túto vášeň, a už vôbec nie o 6-tej ráno,“ napísal na sociálnom médiu anonym. Nočný kľud v Karlovej Vsi platí rovnako ako v celom hlavnom meste. Teda od 22:00 hod. večer do 6:00 hod. ráno. 

Podporujú ho okoloidúci?

Obyvateľ Lukáš tvrdí, že nadšencom pretekov nie je len spomínaný vodič, ale aj okoloidúci ľudia, ktorí ho podporujú. „Veľakrát aj okoloidúci ukazujú vodičom, nech buď pridajú alebo vytúrujú svoje mašiny, takže s týmto príspevkom ste akurát tak pridali tým ľudom do tela viacej adrenalínu lebo vidia, že to niekoho hnevá.️ Vravím z vlastnej skúsenosti. Kým ich nezastavíte a neodmontujete mu kolesa alebo volant budú vás mať v…“ myslí si Lukáš. 

Autorovi príspevku sa to však nezdá ako dobrá výhovorka. Argumentuje tým, že o šiestej ráno veľa okoloidúcich nie je. „Akože motorky, či rýchle auta sú super, nech sa páči, nech si to šupuje na diaľnici. Zároveň sa odmietam zmieriť s tým, že žijeme v spoločnosti, kde jeden človek o niečo poprosí a druhý mu len kvôli tomu spraví napriek,“ hovorí. 


Do debaty sa zapojila aj Marika, ktorá tiež výhovorke s okoloidúcimi neverí. „Prosím vás, toto je výhovorka hodná základnej školy ’Mami, ale to Jožko ma naviedol,’“ myslí si. Lukáš hovorí, že pretekárov nikto nepovzbudzuje a všetkým hluk lezie na nervy.

Závodné autá či šroty?

„Hučí to, dymí to, rozkuchaná trubka z vysávača namiesto výfuku, napojená na 2-decovú Tháliu,“ dodáva. O stave auta prehovorila aj Lucia. „Kebyže sú to aspoň naozaj pekne silné autá, ale väčšinou je to len akože vytuningovaný šrot, čo mi príde až komické a motorkári to isté,“ kritizuje autá Lucia. 

Ozval sa ja nadšenec motorizmu Matej. Odkedy má dieťa, začal si hluk v uliciach všímať o niečo intenzívnejšie. Vraví, že by mohli byť vodiči viac ohľaduplný a túrovať svoje mašiny mimo sídliska a mimo ranných a večerných hodín. 

Na to, čo sa dá s pretekármi robiť sme sa pýtali aj mestskej časti Karlova Ves. „Sťažnosti obyvateľov evidujeme najmä z Karloveskej ulice a takisto priľahlých ulíc. Karlova Ves však nemá kompetenciu zastavovať a sankcionovať vodičov a udeľovať im sankcie za priestupky alebo porušenie nariadení. V prípade, že obyvatelia zaznamenajú takéto konanie, môžu kontaktovať mestskú políciu prostredníctvom čísla 159,“ vraví Branislav Heldes z referátu komunikácie. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: