FOTO: Nad Bratislavou a Pezinkom svietili nočné oblaky. Ako vzniklo toto prírodné divadlo?


Nočné svietiace oblaky kraľovali oblohe nad Bratislavou a okolím

FOTO: Nad Bratislavou a Pezinkom svietili nočné oblaky. Ako vzniklo toto prírodné divadlo?
Galéria: 3 fotky
Foto: Patrik Špánik

Krásne prírodné divadlo mali možnosť sledovať obyvatelia Bratislavy, ale aj širšieho územia západného Slovenska v noci z nedele na pondelok. Svietiť totiž môžu aj oblaky, a ak k zaujímavému meteorologickému javu dôjde v noci, tak rozžiaria celú oblohu.

Vyfotiť sa ich podarilo napríklad pánovi Miroslavovi z Petržalky, ktorý sa svojim úlovkom pochválil na sociálnej sieti. „Dnes som ich tohto roku prvýkrát videl a odfotografoval,“ oznámil spoločne s fotkou svietiacich oblakov nad petržalskými panelákmi.

Zdroj: FB Miroslav Grnja

Sériu pôsobivých záberov nočných svietiacich oblakov urobil aj fotograf Patrik Špánik z Pezinka. Odfotografovať sa mu ich podarilo nad hrebeňom Mlaých Karpát. Vznikli tak zaujímavé zábery spájajúce hru svetla na žiariacej nočnej oblohe v kontraste s tmavým horským hrebeňom.


Zdroj: Patrik Špánik

„Nad Malými Karpatmi bolo možné pozorovanie NLC (Nočných svietiacich oblakov) fotené 23.06.2024 - 22:35 z Pezinka,“ spresnil čas kedy fotografie vznikli na sociálnej sieti sám autor záberov.

Vznikajú 80 kilometrov nad Zemou v polárnych oblastiach

Nočné svietiace oblaky sú naozajstným fenoménom. Kým bežná oblačnosť sa nachádza vo výške okolo 10 kilometrov nad povrchom Zeme, často aj nižšie, tieto oblaky sa nachádzajú v 80-kilometrovej výške a vznikajú väčšinou nad polárnymi oblasťami.. Za to, že sú viditeľné práve v noci môže hra svetla a vody.

V oblakoch sa tekutina premení na malé kryštále ľadu a tie sú presvecované lúčmi slnka z nižších nadmorských výšok. „To spôsobuje, že oblaky sa javia, akoby svietili a majú krásny striebristý nádych. Oblaky sú pozorovateľné najmä vo väčších zemepisných šírkach, a to od 50° do 70°, no pomerne často sú však viditeľné aj z nášho územia,“ píše stránka imeteo.sk.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Banská Bystrica
Žilina
Trnava
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Prešov
Košice
Žilina
Trenčín
Prešov
Trnava
Nitra
Nitra