Bratislavu terorizujú komáre. Po povodniach útočia hlavne pri vode


Opatrenia proti komárom má na starosti magistrát

Foto: Bratislavu terorizujú komáre. Po povodniach útočia hlavne pri vode Foto: Hlavné mesto Bratislava / BSK

Hlavné mesto aktuálne kvôli bodavému hmyzu zažíva ťažké časy. Komárom sa v tomto období darí predovšetkým kvôli nedávnym povodniam. Hmyz sa sústreďuje predovšetkým v oblastiach susediacich s vodnými plochami, tam kde sa vyliali rieky Dunaj, alebo Morava, či na miestach so zvýšenou vlhkosťou. Na prítomnosť nepríjemného hmyzu sa obyvatelia Bratislavy sťažujú aj na sociálnych sieťach.

Pomoc s komárou kalamitou hľadala napríklad pani Eva. Nakoľko je z Petržalky, obrátila sa na miestnu časť. V Petržalke sa aktuálne komáre rozmnožili predovšetkým v Sade Janka Kráľa, kde sa počas vysokej vody vylial Dunaj, ale nájdete ich napríklad aj v okolí Draždiaku. Odpoveď? Boj proti komárom má na starosti bratislavský magistrát!

FB Bratislava - Petržalka

„Toto mi odpísali,“ skonštatovala rezignovane Eva v známej petržalskej skupine na sociálnej sieti„Z tých našich zvýšených daní mesto už malo striekať,“ pridala výzvu na boj proti komárom Viera.

Ďalší diskutujúci s prezývkou Maki Myškovitý odporúča trpezlivosť. „Veľa pršalo a je teplo = sú komáre. Taká je príroda… a môžu sa snažiť akokoľvek, nijak rozumne sa nedajú tie komáre vo veľkom likvidovať. Treba iba počkať a medzitým používať repelent, sieťky na okná a podobne.“

Lovci komárov pripomínajú skôr satiru, ako stránku na pomoc obyvateľom

Nakoľko petržalská samospráva odkazuje na stránku Lovci komárov, navštívili sme ju aj my. Stránka patrí magistrátu a vo svojom záhlaví odkazuje priamo na web hlavného mesta.


Na prvý pohľad však zarazí jej zvláštne grafické spracovanie a texty, ktoré sú akoby vystrihnuté z humoristickej scénky. Úvodný text autori stránky napísali týmto spôsobom:

Zdroj: Lovci komárov

Na stránke sú podobným štýlom opísané spôsoby boja proti komárom, to aké prípravky sa proti hmyzu používajú a je tam aj formulár na prihlásenie sa k dobrovoľným lovcom komárov. Chýba však odkaz na kontaktnú osobu, resp. oddelenie magistrátu, kde sa dá zvýšená prítomnosť komárov nahlásiť.

Komáre likvidujú aj pomocou dronu

Hlavné mesto po nedávnej vysokej vode ohlásilo nové metódy boja proti komárom. Na vyhľadávanie liahnísk využívajú napríklad dron, alebo člny. Magistrát však zároveň upozornil, že komáre sa na území hlavného mesta budú v tomto období nachádzať vždy, pretože na jeho území existujú lokality, kde postrek nie je dovolený a šíreniu komárov pomáha aj vietor, ktorý ich zanáša z miest, kde sa už nestrieka.

„Najintenzívnejšie opatrenia samospráva vykonáva v Devíne, Devínskej Novej Vsi, Petržalke, Rusovciach, Podunajských Biskupiciach a Dúbravke. Spolu zasiahli už na 400 000 m2 aktívnych liahnisk, čím eliminovali miliardy lariev komárov skôr, ako sa z nich stihli vyliahnuť komáre,“ písali sme v polovici júna.

Magistrátu sme sa pýtali, či opatrenia voči komárom sú silnejšie tam, kde sa voda nedávno vyliala a v blízkosti sa nachádzajú obľúbené oddychové zóny. Príkladom je Sad Janka Kráľa na petržalskom brehu Dunaja.


Hovorca mesta Peter Bubla uviedol, že po záplavách monitorovali liahniská komárov v Devínskej Novej Vsi a Devíne, avšak nové generácie lariev tam neobjavili. „Aktuálne sa na sledovanom území vyskytujú iba dospelé jedince a predpokladáme, že nová generácia lariev sa vyliahne až pri ďalšom kolísaní hladiny. Hodnoty výšky hladiny si denne sledujeme,“ dodal hovorca magistrátu.

Situáciu v Bratislave však môže zhoršovať aj nečinnosť voči komárom v neďalekom Rakúsku. „Na rakúskej strane rieky Moravy ostali z dôvodu nedostupnosti a nemožnosti vykonať monitoring lariev zaplavené územia neošetrené (info od združenia obcí, s ktorými sme v kontakte). Toto určite ovplyvní komfort obyvateľov aj na našej strane rieky,“ uviedol Peter Bubla.

V Rajke sa na chemický postrek sťažujú

Kým v Bratislave ľudia vyzývajú na silnejší boj proti komárom, v maďarskej Rajke, kde žije množstvo bývalých Bratislavčanov sa zas sťažujú, že samospráva im nedala o chemickom postreku vedieť s predstihom.

„Komáre nás vedia v Rajke vždy riadne potrápiť. Postreky proti ním víta asi každý z nás.
Ak sa to však deje (tak ako včera) bez toho, aby nás vedenie Rajky o tom vopred informovalo, tak to považujem za stratu zdravého rozumu,“
píše o nedávnom prípade zo začiatku júna stránka Slováci v Rajke.




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj