Máte pokazenú práčku alebo televízor? Spotrebiče vám po novom musia opraviť aj po záruke


Foto: Máte pokazenú práčku alebo televízor? Spotrebiče vám po novom musia opraviť aj po záruke

Nevyhadzovať, ale recyklovať, taký je cieľ Európskej únie (EÚ). Európsky parlament schválil smernicu, ktorou sa výrobcovia zaväzujú, že tovar musia opraviť aj po uplynutí záruky. Ide o spotrebnú elektroniku, akou sú napríklad televízory, práčky, smartfóny, vysávače a iné. Zoznam výrobkov by mal byť postupne doplnený, píše portál tvnoviny.sk.

Vďaka smernici tak môžu byť výrobky kvalitnejšie. „Spoločnosti nebudú chcieť, aby sa im v servisoch tieto produkty otáčali,“ uviedol odborník na elektroniku Roman Calík.

Zmení sa aj záručná doba, ktorá sa v prípade pokazenia výrobku počas dvoch rokov používania predĺži o jeden rok. Nárok na opravu bude mať zákazník aj po záruke za primeranú cenu a v primeranom čase. Spoločnosti tak budú musieť držať určité súčiastky na výrobky aj po uplynutí záručnej doby.


Namiesto nového repasovaný

Ak sa zákazníkovi pokazí spotrebič, spoločnosť mu bude musieť poskytnúť možnosť požičať si náhradný výrobok, kým je ten jeho v oprave. V prípade, ak oprava nie je možná, spoločnosť mu musí poskytnúť možnosť kúpy repasovaného zariadenia za nižšiu cenu. Európska únia v tomto prípade počíta s myšlienkou ekológie, keďže na skládkach sa hromadia tony predčasne nevyužívaných elektrospotrebičov.

Nová legislatíva ukladá výrobcom povinnosť zabezpečiť cenovo dostupné opravárenské služby v rozumnej lehote, ako aj informovať spotrebiteľov o práve na opravu. Cieľom tohto opatrenia je motivovať spotrebiteľov, aby si namiesto výmeny výrobku zvolili jeho opravu, predĺžili tak ich životnosť a podporili udržateľnejšiu spotrebu. Zároveň chcú oživiť opravárenský trh a znížiť náklady na nové nákupy.

Po definitívnom schválení smernice členskými štátmi EÚ a zverejnení v úniovom vestníku budú mať krajiny dva roky na to, aby ju začlenili do vnútroštátnej legislatívy.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: