Sedí v Medickej záhrade a strážia ju mačky. Príbeh ženy bez domova dojíma Bratislavčanov


Dobro existuje. Martin pomohol pani bez domova z Medickej záhrady

Foto: Sedí v Medickej záhrade a strážia ju mačky. Príbeh ženy bez domova dojíma Bratislavčanov Foto: Facebook/Martin Krcmarik

Situácia s ľuďmi bez domova je v hlavnom meste kritická. Vidieť ich môžete obzvlášť v Starom Meste, kde posedávajú na lavičkách v mestských parkoch či na námestiach. O osude staršej pani, ktorá skončila na ulici, prehovoril Martin. Svojím počinom všetkým Bratislavčanom ukázal, že dobro ich nestojí veľa. 

Martin v Bratislave nebýva. Presťahoval sa do neďalekej Viedne. Nedávno sa však rozhodol si však spraviť spontánny výlet do Bratislavy. Keď prechádzal Medickou záhradou, zaujala ho staršia pani, ktorá v parku sedela. Zhrbená lúštila krížovky. V jej okolí sedelo pár holubov a v kartóne spala mačka. Okolie bolo čisté a rovnako aj pani. Bola slušne oblečená a podľa Martina vôbec nevyzerala, že by spala na ulici.  · 

Ľudia šikanujú ju, aj jej mačky

„Všimol som si, že mala veľmi odpracované ruky a vyzerala utrápene…Chvíľu som ju pozoroval a nedalo mi ju neosloviť...Hneď po pár vetách som zistil, že má v sebe skvelú energiu aj napriek ťažkému životu ktorým si prešla,“ hovorí. Pani má 71 rokov a Martinovi povedala, čo v Bratislave denne zažíva. Vždy ju sprevádzajú dve mačky, jej osobní bodyguardi, ktorí ju strážia. 

„Prípady ako úmyselne z vôdzky vypustené agresívne psy rovno pri nej alebo rozkopané veci od mladých zabávajúcich sa ľudí sú takmer na dennom poriadku…Bolo toho oveľa viac, nadávky, úmyselné ubližovanie aj od policajtov…Bol som naozaj šokovaný, že sa toto stále deje v modernom Slovensku,“ vysvetľuje Martin. V hotovosti mal pri sebe päť eur, ktoré bez váhania pani dal. Žena bola v šoku a na výmenu mu ponúkla stravný lístok, ktorý jej nikde nechceli zameniť za peniaze. Martin lístok odmietol. Neskôr pani dal ešte ďalších 20 eur.

„Hneď plánovala ako ich rozumne bude šetriť a utratí len na dôležité veci. Samozrejme, nezabudla na svoje pouličné kamošky (mačky) a ježka…Rozprávali sme sa takmer hodinu, niektorí okoloidúci hádzali prekvapivé pohľady, prečo mladý chalan trávi tak veľa času s bezdomovkyňou,“ hovorí Martin o predsudkoch. Pani ešte vzal do neďalekého obchodu, kde jej kúpil potraviny, hygienické potreby a jedlo pre mačky. Naveľa pani presvedčil, aby si kúpila aj tričko, ktoré najprv odmietala, pretože sa jej zdalo, že Martin na ňu veľa utráca. 


Prosí Bratislavčanov o pomoc

Svoju skúsenosť zverejnil na sociálnom médiu a podľa vlastných slov dúfa, že bude jeho zážitok ľudí motivovať, aby pani dostali preč z ulice a vyzbierali sa na nejaké útulné bývanie.

„Dúfam, že sa tento príspevok dostane k dobrým ľuďom do Bratislavy a pani občas pomôžu. Zvyčajne sa zdržiava v Medickej záhrade a okolí...Som vďačný za tento deň a pani som sľúbil že sa čoskoro zase uvidíme…Ak by sme vedeli vyzbierať nejakú sumu pre ňu alebo jej pomôcť nájsť nejaké skromné bývanie v Bratislave skrz nejakú organizáciu, bola by to absolútna správa roka pre mňa,“ hovorí Martin. 

S pani majú skúsenosti aj viacerí Bratislavčania. Marcela pani ponúkla ubytovanie pred tromi rokmi. Od zákazníčky dostala 200 eur na to, aby jej zaplatili ubytovňu. Pani to však odmietla. „Nakoniec som jej tých 200 eur dávala voči podpisu po častiach. Keď dostala posledné peniaze, tak ma obvinila, že som jej všetko zobrala. Je to s ňou ťažké, ale hlboko vo vnútri je dobrá duša. Nikdy som nikoho nevidela takého šťastného ako keď som jej vyrobila domček pre mačku na zimu. Úprimná radosť,“ hovorí Marcela. 

Lucia zas pani pozná z vlakovej stanice. „Pamätám si túto pani, keď som robila na Hlavnej stanici. Veľmi zlatá a čistá duša s veľkým srdcom…často som na ňu myslela, že čo asi s ňou je,“ dodáva. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj