V Bratislave sa nachádza Cintulova ulica. Zmení mestská časť po handlovskom atentáre jej názov?


Foto: V Bratislave sa nachádza Cintulova ulica. Zmení mestská časť po handlovskom atentáre jej názov? Foto: Google Maps

Cintulova ulica sa v Bratislave nachádza v mestskej časti Nové Mesto, blízko Železničnej stanice Bratislava Predmestie. Ešte pred 15. májom bol jej význam celkom iný. Po atentáte na premiéra však Bratislavčanom začala pripomínať meno strelca, ktorý Roberta Fica pripútal piatimi strelami na nemocničné lôžko. 

Atentátnik Juraj Cintula sa aktuálne nachádza na psychiatrickom oddelení trenčianskej nemocnice. Nie však preto, že by trpel chorobou. Podľa slov ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je tam preto, aby neohrozil svoje zdravie. 

Premiér Robert Fico vo svojom prvom prejave po atentáte útočníkovi odpustil a povedal, že k nemu nenávisť necíti. Cintula atentát na premiéra odôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou vlády, rušením RTVS či odstavením Jána Mazáka z čela Súdnej rady. Tiež prejavil záujem sa Ficovi osobne ospravedlniť.

Polícia nateraz nevylúčila ani možnosť, že by nešlo o osamelého vlka a mohol mať spolupracovníkov. Atentátnik dlhodobo pôsobil ako spisovateľ a aktivista. Bol napojený militaristickú skupinu Slovenskí branci a vyzdvihoval ich činnosť. Opak tvrdil minister obrany Robert Kaliňák, podľa neho im prednášal báseň, aby zložili zbrane. Cintula predtým pôsobil ako zakladateľ Hnutia proti násiliu. Napísal tiež viaceré protirómske publikácie. Píše, že „bezočiví cigáni“ zneužívajú sociálny systém. 


Po kom je ulica pomenovaná?

Na pôvod ulice sme sa pýtali mestskej časti. „Ulica je pomenovaná po Víťazoslavovi Cintulovi, historikovi, kartografovi a stredoškolskom profesorovi, autorovi národopisnej mapy Slovenska podľa sčítania z roku 1900. Zomrel dňa 22. marca 1911,“ vraví Adrián Potančok z referátu komunikácie Nového Mesta. 

Zdroj: Google Maps

Narodil sa v Borskom Mikuláši do zemianskej rodiny. Študoval teológiu a prvých šesť tried absolvoval na Arcibiskupskom vyššom gymnáziu v Trnave. V štúdiách však pokračovať na žiadnej z uhorských škôl nemohol, pre svoje vyhradené národné presvedčenie. Odcestoval teda do Prahy, kde na Filozofickej fakulte absolvoval odbory dejepis, zemepis, nemčina, francúzština a čeština. Doktorát si spravil vo Viedni a neskôr pôsobil ako vysokoškolský pedagóg v Pardubiciach či v Prahe. 

V roku 1878 sa ako dôstojník rakúskej armády musel zúčastniť okupácie Bosny a Hercegoviny. Lekári mu v tom čase objavili žalúdočný vred, ktorý ho trápil až do smrti. 

Premenujú ulicu?

Dnes si však Slováci pod menom Cintula vysokoškolského pedagóga nepredstavujú. Mestskej časti sme sa preto pýtali, či nezvažuje zmenu názvu ulice. „Vedenie mestskej časti o zmene názvu ulice neuvažuje. Miestny úrad Bratislava-Nové Miesto nezaznamenal žiadne podnety ani požiadavky obyvateľov na zmenu názvu ulice,“ hovorí Potančok. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: