×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Župa počty detí na gymnáziách navyšovať nebude. Droba rodičom odporúča, aby sa deti hlásili aj na odborné školy


Foto: Župa počty detí na gymnáziách navyšovať nebude. Droba rodičom odporúča, aby sa deti hlásili aj na odborné školy Foto: Facebook/Juraj Droba

Bratislavský samosprávny kraj viac gymnázií nezriadi. Župan Juraj Droba rodičom odporúča, aby nepodávali prihlášky len na štyri najlepšie školy, ale vybrali si aj tie odborné. O štúdium na bratislavských školách je mimoriadny záujem a za posledné roky podľa župana stúpol o 50 %. 

„Nesedím v slonovinovej veži, hýbem sa medzi ľuďmi a dvíham telefón aj bežným obyvateľom, ktorí potrebujú riešiť problém. Čiže áno, evidujem, že tento rok je telefonátov omnoho viac a týkajú sa stredných škôl,“ povedal v rozhovore pre Denník N

V kraji je najväčší podiel gymnazistov z celého Slovenska a celkovo až 33-tisíc stredoškolákov. Na stredných školách, ktoré spadajú pod župu, sú dve tretiny z nich. „Z tohto počtu je 48 % stredoškolákov na gymnáziách a 52 % na ostatných školách. V iných krajoch je podiel gymnazistov na úrovni 25, maximálne 30 %. Takže v Bratislavskom kraji je gymnaziálnych miest skoro dvojnásobne viac ako inde,“ vysvetľuje Droba.


Máte jednotky? Gymnázium isté nemáte

Župan ďalej pripúšťa, že je možné, že sa na školu nedostane ani dobrý žiak. Populácia sa v okolí Bratislavy zvyšuje a s ňou prirodzene rastie aj počet jednotkárov. „Niektorí rodičia urobia chybu, že si dajú prihlášku na menší počet škôl, ako by mohli. Alebo dajú prihlášky na štyri najlepšie gymnáziá. A potom sú prekvapení, že sa ich dieťa nedostane ani na jedno. Moja rada je nevyberať si iba gymnáziá, ale aj odborné školy,“ hovorí.  

Kapacity bratislavských gymnázií sú na maxime. Ak by sa mali navýšiť, boli by potrebné priestorové úpravy a a najmä navýšenie personálu. Župa tento rok počty navýšila o 221 miest, čo je približne osem tried. Droba však dodáva, že ďalšie navyšovanie na gymnáziách nie je reálne. 

„Ak dostaneme pridelený vyšší rozpočet a ak sa zlepšia podmienky pre učiteľov v Bratislavskom kraji, tak pre nás nebude až také náročné dobudovať kapacity a prijať učiteľov. Musíme ich však najskôr mať. Ale zopakujem, na stredných školách máme dokopy dostatok miest. Dokonca vlani ostalo na stredných školách po zaradení všetkých žiakov neobsadených 300 miest,“ uzatvára. Miesta ostávajú neobsadené najmä na odborných školách, keďže rodičia uprednostňujú práve gymnáziá. 

Prečítajte si viac: