Aká bola história kaštieľa v Rusovciach? Takto vyzerá teraz, pozrite si VIDEO


Foto: Aká bola história kaštieľa v Rusovciach? Takto vyzerá teraz, pozrite si VIDEO Foto: Facebook/Michal Feik

O rekonštrukcii neogotického kaštieľa v Rusovciach sa hovorí už nejaký ten piatok. Materiál vláda schválila začiatkom mesiaca, to kaštieľa investuje viac ako sto miliónov eur. Rekonštrukcia by mala byť dokončená k roku 2029.

Súčasný vzhľad kaštieľa ma na svedomí gróf Emanuel Zichy-Ferraris. V roku 1649 bol rodovým sídlom rusovskej vetvy Zichyovcov. No počas druhej svetovej vojny bol kaštieľ opustený, rozkrádaný a postupne chátral. Časť galérie, ktorá sa tu nachádzala, bola presunutá na Červený Kameň. Ako vyzerá kaštieľ teraz? Pozrite si video.


„Novým majiteľom objektu sa v roku 1950 stal Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), ktorý tu zriadil svoje domovské sídlo. V roku 1976 bola naplánovaná generálna rekonštrukcia kaštieľa i priľahlého parku, ktorej realizácia sa mala uskutočniť v niekoľkých etapách. K začiatku samotnej rekonštrukcie, rozvrhnutej na sedem rokov, prišlo však až v roku 1982. Vplyvom okolností, napr. neustále sa meniaceho projektu a z toho vyplývajúceho časového sklzu, sa však práce postupne zastavovali. K ich úplnému zastaveniu prišlo na konci roku 1989,“ upozornil na históriu rekonštrukcií kaštieľa poslanec mestskej časti Rača Michal Feik.



Dnes je kaštieľ v Správe zariadení Úradu vlády SR. Súťaž na rekonštrukciu bola vyhlásená ešte v roku 2019 s predpokladanou výškou zákazky 71 miliónov eur bez DPH. V júli 2023 vybral Úrad vlády ponuku združenia firiem Hochtief, Hornex a Adifex, ktoré predložilo realizáciu rekonštrukcie za najnižšiu cenu 104 miliónov eur.

„K podpisu zmluvy však nedošlo, lebo proti rozhodnutiu vlády podal námietky jeden z neúspešných uchádzačov. Podľa neho totiž víťaz tendra predložil mimoriadne nízku cenu rekonštrukcie, za ktorú vraj nie je možné naplniť požadovaný objem prác. Konečná cena úspešného uchádzača je totiž približne o 30 miliónov eur lacnejšia, ako priemer konečnej ceny ďalších dvoch ponúk,“ vysvetľuje poslanec. 

Úrad pre verejné obstarávanie dal za pravdu žalobcovi a rozhodnutie o víťaznej ponuke muselo byť zrušené.  Ponuka žalobcu sa musela opätovne posúdiť a napokon bola víťazná. 

 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: