Štrkovecké jazero navždy opustil Šaňo. Ľudia labuť kŕmili chlebom, otrávili ho?


Legenda Štrkoveckého jazera labuť Šaňo zomrela

Foto: Štrkovecké jazero navždy opustil Šaňo. Ľudia labuť kŕmili chlebom, otrávili ho? Foto: Štrkovecké jazero

Na to, že sa zvieratá nemajú kŕmiť chlebom, upozorňujú viacerí odborníci. Zdá sa, že ani to neodrádza okoloidúcich, aby do Štrkoveckého jazera hádzali labutiam všemožnú potravu. Výsledok? Jedna z nich prišla o život. Informovalo o tom Štrkovecké jazero na svojom Facebooku.

„V stredu našli Šaňa na brehu jazera nevládneho s ťažkým dýchaním. Trpel a neprežil to,“ napísali zamestnanci. Labuť mala zomrieť na botulizmus, teda život ohrozujúcu otravu, ktoré zabraňuje prenosu signálu medzi nervami a svalmi. Navonok sa prejavuje ako ochrnutie svalov. V dôsledku toho sa zviera napokon udusí. „Príznaky otravy sú ochrnutie svalstva, teda zlá pohyblivosť, čo znamená, že vtáky nie sú schopné chôdze, letu, ani potápania a môžu sa preto aj utopiť,“ vysvetľujú zamestnanci.

Čo môžu labute jesť?

Vtáky nemajú na konzumáciu pečiva prispôsobený tráviaci trakt. Oveľa lepšia alternatíva je vtáčí zob,  kukurica, hrášok, varená ryža či nasekaný šalát. „Denne prejdú okolo jazera stovky ľudí. Položte si otázku: Kto ich už kŕmil predo mnou a čím? Koľko ľudí im už niečo hodilo? Rozumiete princípu? Zvieratá majú dostatok svojej prirodzenej potravy v prírode. Spracované, ľudské potraviny im ubližujú. Rohlík nerastie v prírode,“ hovorí Štrkovecké jazero na sociálnom médiu. 

Mŕtve labute či kačice môžete na brehu jazera vidieť najmä počas letných horúčav. Čo v takom prípade robiť? Ak vidíte, že má labuť ťažkosti, obráťte sa na veterinárnu správu alebo príslušný referát životného prostredia. 

Kam volať, ak uvidíte na Štrkovci trápiacu sa labuť?

  • Štátna ochrana prírody - 0903 298 333
  • Dr. Barta, veterina MLYNVET - 0903 253 142

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj