×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Z RTVS odchádza po 25-rokoch výrazná tvár spravodajstva. Nestoja o mňa, hovorí moderátor Miro Frindt


Foto: Z RTVS odchádza po 25-rokoch výrazná tvár spravodajstva. Nestoja o mňa, hovorí moderátor Miro Frindt Foto: FB Miro Frindt

Po približne 25 rokoch odchádza z RTVS výrazná tvár televízneho spravodajstva, moderátor a redaktor Miro Frindt. Dôvodom je to, že sa prestal objavovať v spravodajských formátoch verejnoprávneho média a to, že má iný pohľad na reláciu, ktorú moderuje. Miro Frindt patrí ku kritikom zmien, ktoré v RTVS pripravuje ministerstvo kultúry na čele s Martinou Šimkovičovou. O odchode moderátora informoval portál O médiách.

„Neodchádzam rád, nebudem machrovať. Od januára nie som v žiadnych spravodajských prémiových formátoch RTVS, nebudem sa pýtať manažérky televízneho spravodajstva prečo. Mali sme už na začiatku rozdielne pohľady na reláciu Interview, ktorú moderujem. Už mi jeden šéf ukazoval, čo je to mať funkciu a moc… Keď firma o vás nestojí, prečo sa zdržiavať?“ Opísal dôvody svojho odchodu z RTVS pre O médiách moderátor.

Aktuálnou šéfkou spravodajstva RTVS je Mária Hlucháňová, spravodajstvo televíznej časti média vedie Viera Krúpová.


Kolegom v RTVS želá veľa síl 

Miro Frindt odštartoval svoju profesionálnu kariéru v médiách ešte v 90. rokoch minulého storočia. Začínal v štátnej tlačovej agentúre, pôsobil v denníku Národná obroda a v televízii VTV. Do Slovenskej televízie prišiel v roku 1999, vyskúšal si prácu redaktora spravodajstva, neskôr sa venoval moderovaniu spravodajských relácií. Redakciu spravodajstva aj viedol.


„Strávil som tu najlepšie roky, veľa som sa naučil. Za všetko im ďakujem. Do práce ma prijímal v roku 1999 Tibor Búza. Bol to jeden z najlepších manažérov a šéfredaktorov spravodajstva. Cítil televíziu, hoci predtým nebol televízny pracovník. Zostávajú tu skvelí ľudia. Oni tvoria RTVS, nie tí, ktorí si vybavujú funkcie. Verejnoprávnemu médiu a kolegom želám veľa síl. Budú ich potrebovať,“ odkázal svojim čoskoro bývalým kolegom.

Patril ku kritikom zrušenia RTVS

Miro Frindt patril k najvýraznejším kritikom chystaných zmien vo verejnoprávnom médiu. Výrazne sa podieľal na otvorenom liste pracovníkov RTVS proti plánom vlády na zrušenie inštitúcie, ktorý podpísalo približne 1200 zamestnancov.

V minulosti sa stal verejne známy jeho spor so šéfom spravodajstva Vahramom Chuguryanom ešte počas riaditeľovania Jaroslava Rezníka. Frindt Chuguryana kritizoval kvôli autoritatívnemu spôsobu vedenia spravodajstva. Chuguryan musel nakoniec z RTVS odísť po útoku Ruska na Ukrajinu vo februári 2022, ktorý verejnoprávne médium počas prvých hodín invázie vo vysielaní ignorovalo.


Prečítajte si viac: