Polícia hľadá dvoch svedkov atentátu v Handlovej. Trvalo jej to takmer mesiac, pomôžte jej. Nepoznáte ich?


Polícia hľadá svedkov atentátu na premiéra

Foto: Polícia hľadá dvoch svedkov atentátu v Handlovej. Trvalo jej to takmer mesiac, pomôžte jej. Nepoznáte ich? Foto: FB Polícia SR

Polícia na sociálnej sieti zverejnila žiadosť o stotožnenie osôb, ktoré sa počas atentátu na predsedu vlády Roberta Fica zdržiavali v blízkosti miesta, kde strelec na premiéra zaútočil. Stalo sa tak 27 dní od samotného atentátu v Handlovej.

Zaujímavosťou je, že polícia v nadpise statusu na sociálnej sieti nepoužíva pojem „atentát,“ ale „incident.“ V texte je zas uvedený termín „udalosť.“ Polícia žiada o pomoc pri stotožnení dvôch osôb, ktorých fotografiu k oznámeniu pripojila.

„Žiadame občanov o stotožnenie osôb na fotografiách, ktoré mali byť svedkami udalosti dňa 15.05.2024 v Handlovej, aby informácie k týmto osobám oznámili na linke 158 alebo aby sa osoby na fotografiách prihlásili na najbližšom oddelení polície,“ znie celý text policajnej výzvy.

FB Polícia SR



Vyšetrovanie atentátu sprevádzajú dohady a pochybnosti

Prvou udalosťou, ktorá tesne po atentáte v Handlovej zaujala, bol únik videa s atentátnikom. Krátke video, na ktorom strelec hovorí o svojej motivácii, sa objavilo na konšpiračných účtoch na sociálnych sieťach. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka video uniklo cez príslušníka ochranky a prebieha vyšetrovanie, ako sa mohlo dostať na verejnosť.

Tesne po atentáte sa takisto záhadne na sociálnych sieťach objavil občiansky preukaz atentátnika. Jeho sken zverejnil stíhaný extrémista Daniel Bombic na ktorého je vydaný zatykač, a vo svojej relácii na videoplatforme Youtube hostil napríklad Matúša Šutaja Eštoka, alebo Róberta Kaliňáka.

Kým tesne po atentáte Šutaj Eštok aj Kaliňák tvrdili, že pravdepodobne ide o útok osamelého vlka, neskôr začali spomínať, že by za streľbou v Handlovej mohla byť organizovaná skupina. Ako dôkaz uvádzali to, že niekto vymazal jeho účet na Facebook. Prevádzkovateľ sociálnej siete, spoločnosť Meta, neskôr uviedla, že účet strelca Juraja Cintulu vymazala ona.

Vládni predstavitelia prakticky od dňa spáchania atentátu na premiéra tento skutok spájajú s opozíciou. Posledne tak veľmi výrazne urobil aj sám Robert Fico. V prvom prejave po atentáte vinu za rozdeľovanie spoločnosti a burcovanie vášni kládol na ramená médií, opozície a mimovládnych organizácií. Dodal, že má podozrenie, že útok nebol náhoda. Myslí si, že bol organizovaný s nejakou podporou. „Pätnásteho mája v Handlovej to teda nebol útok žiadneho pomätenca,“ povedal Fico.

Zdroj: FB Robert Fico

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj