Amazon predáva falošné knihy o atentáte v Handlovej. Za 11 eur si prečítate, že streľba bola v Bratislave


Amazon predáva falošné knihy o atentáte na Roberta Fica

Foto: Amazon predáva falošné knihy o atentáte v Handlovej. Za 11 eur si prečítate, že streľba bola v Bratislave Foto: Youtube/Aktuality

Amazon predáva falošné knihy o atentáte na premiéra. Za 11 eur sa dočítate, že sa atentát stal v Bratislave, v uliciach bol chaos a ľudia zvolali protestné zhromaždenia. Nič z toho sa, samozrejme, nestalo. O podvodných knihách informovali Aktuality

„V srdci Európy sa národ potáca na pokraji chaosu. Keď sa premiér Slovenska stane terčom drzého pokusu o atentát, krajina sa dostane do krízy nevídaných rozmerov,“ hovorí začiatok anotácie knihy Assassination in Bratislava: A Deadly Attack, A Nation in Crisis, and the Quest for Truth (Vražda v Bratislave: Smrtiaci útok, národ v kríze a hľadanie pravdy). Autorom je Elijah Sterling. Tento autor je na Amazone titulovaný aj pri knihách o Bidenovi, britskej politike, hurikáne Jerald či detských knihách. 

Zdroj: Amazon
Kniha v skutočnosti nemá nič spoločné s realitou a je napísaná veľmi všeobecne a šablónovito. Podľa portálu Aktuality sa teda dá uvažovať nad tým, či ju nevytvorila umelá inteligencia. Sterling v knihe tvrdí, že sa atentát stal v Bratislave a ľudia následne organizovali protesty. 

Autor v knihe oceňuje manželku Roberta Fica, ktorá stála po jeho boku či umelcov, ktorí na jeho počesť vytvorili umelecké diela. Umelci a tvoriví ľudia zohrali dôležitú úlohu pri vyjadrovaní emócií a pocitov ľudí. Básnici, hudobníci a maliari vytvorili diela, ktoré zachytili náladu národa, inšpirovali a povzbudili ich spoluobčanov tvárou v tvár nepriazni osudu,“ píše v knihe.

Nikde v publikácii sa však neuvádza, že by išlo o fikciu. Pri opise udalostí či atentátu autor neuvádza ani mená ministrov či premiéra. Roberta Fica spomenie až v desiatej kapitole, kde je jeho krátky životopis. Na Amazone nájdete viacero kníh o atentáte na premiéra. Napríklad aj knihu A Hit On Democracy. The cautionary tale of a politician who refused to be silenced (Útok na demokraciu: Varovný príbeh politika, ktorý sa nedal umlčať). Čo však na to hovorí spoločnosť?

Mali už odstrániť najmenej štyri tituly, ktoré opisovali atentát na premiéra. „Máme robustný súbor metód, ktoré nám pomáhajú proaktívne odhaľovať obsah porušujúci naše usmernenia, či už je vytvorený umelou inteligenciou alebo nie. Odstraňujeme aj knihy, ktoré tieto usmernenia nedodržiavajú,“ povedal Amazon pre Aktuality.sk. Je však zrejmé, že spoločnosť neodkontrolovala každú knihu, minimálne nie dostatočne. Prvá kniha, ktorú sme spomínali, je stále dohľadateľná na jeho stránkach.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj