×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Tarabove čistky na životnom prostredí: Vyhodil už 50 odborníkov. Kto každý prišiel o miesto?


Foto: Tarabove čistky na životnom prostredí: Vyhodil už 50 odborníkov. Kto každý prišiel o miesto? Foto: FB Tomáš Taraba

Od nástupu Tomáša Tarabu do funkcie ministra životného prostredia sa v rezorte udiali veľké zmeny. Prakticky od momentu čo si Taraba sadol do ministerského kresla, začal odvolávať dlhoročných pracovníkov ministerstva, či jeho podriadených organizácií. Výsledok? Za osem mesiacov bolo odídených takmer 50 odborníkov a odborníčok. Ako upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu, do funkcií namiesto nich prichádzajú členovia SNS, alebo Tarabovej strany Život NS.

V prípade prepustených odborníkov pritom nejde o ľudí, ktorých do funkcií nominovala predchádzajúca vládna koalícia. V oblasti životného prostredia pracovali roky a až doteraz sa im politické čistky vyhýbali. „Na Slovensku máme dlhodobo problém zohnať odborníkov do štátnej správy, nielen v rezorte životného prostredia, je to tam však veľmi citeľné,“ cituje nadácia Luciu Szabovú z Klimatickej koalície. „Keď oslabíme ochranu životného prostredia na tejto úrovni, nemá kto odborne vykonávať túto prácu, čo jednoznačne paralyzuje systém,“ dodáva.

Kvalifikácia? Skúsený straník

Z ministerstva životného prostredia musela odísť napríklad Katarína Butkovská, ktorá od roku 2017 pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity. V roku 2023 sa stala štátnou tajomníčkou, ešte predtým sa podieľala na vyhlásení množstva chránených území, rezervácií, či reforme národných parkov. Rovnako musela skončiť napríklad Eva Kolesárová, ktorá od roku 2010 šéfovala Správe povodia Bodrogu. Skúsenú vodohospodárku nahradil Jaroslav Vaľo, ktorý predtým v podniku viedol autodielňu, je však okresným predsedom SNS.

„Vedúci zamestnanci boli z funkcie odvolaní v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o štátnej službe,“ zareagovalo Tarabove ministerstvo na otázky nadácie ohľadom prepúšťania dlhoročných odborníkov. Zákon zmenila vláda Igora Matoviča, odvtedy je možné vedúcich pracovníkov odvolávať bez udania dôvodu.



V prípade povodia Bodrogu však nejde o jedinú politickú nomináciu. „Riaditeľom Banského múzea sa tak stal okresný predseda SNS, šéf TANAPu kandidoval za stranu Život, vo vodohospodárskeho podniku je to nielen generálny riaditeľ ale aj stredný manažment na generálnom riaditeľstve, opäť ľudia, ktorí boli sekretármi alebo kandidátmi zo strany Život,“ informuje nadácia.

Neodbornosť ohrozuje peniaze pre regióny

Odchod skúsených vedúcich pracovníkov sa prejavil aj priamo na ministerstve životného prostredia. Po odvolaní vedúceho sekcie pre klímu a ochranu ovzdušia sa napríklad zastavili niektoré medzinárodné projekty a ohrozené môže byť čerpanie peňazí z Európskej únie. Škody môžu byť obrovské.

„Nízka odbornosť manažérov môže mať aj priamy finančný dopad na krajinu – strata financií pre regióny, Slovensko má do roku 2030 čerpať 15 mld eur na zelené opatrenia. Manažment chránených území, ale aj jaskýň má dosah nielen na kvalitu ochrany prírody, ale aj rozvoj turizmu, podporu miestnych obyvateľov,“ uzatvára Nadácia Zastavme korupciu.

Prečítajte si viac: