Krátko po atentáte v Handlovej skončili dvaja funkcionári. Polícia o ich odchode mlčí


Krátko po atentáte v Handlovej skončili dvaja policajní riaditelia

Foto: Krátko po atentáte v Handlovej skončili dvaja funkcionári. Polícia o ich odchode mlčí Foto: Youtube/Aktuality

Atentát na premiéra mal dôsledky aj v radoch polície. V trenčianskom kraji vymenili krajského riaditeľa, aj okresného riaditeľa v Prievidzi. Ivan Šikula, ktorý v okrese pôsobil, skončil len pár dní po atentáte a na jeho miesto polícia aktuálne hľadá náhradu. Informoval o tom portál Aktuality.sk

Krajská polícia sa k personálnym otázkam vyjadriť odmietla. Pozíciu krajského riaditeľa zastával Marián Mušák len niekoľko mesiacov. Jeho post najnovšie prevezme plukovník Juraj Kadlec, bývalý šéf okresného riaditeľstva v Bánovciach nad Bebravou. „Svoj odchod z funkcie nekomentoval ani Šikula. Najprv nás pre pracovné vyťaženie odkázal na neskôr, potom už nedvíhal telefón a neodpovedal ani na správy. Či odchod šéfa miestnej polície z funkcie súvisí s atentátom na predsedu vlády, sa nám tak zistiť nepodarilo,“ píšu Aktuality.

Čo sa v Handlovej stalo?

Atentátnik Juraj Cintula na premiéra vystrelil päťkrát. Viacerí bezpečností analytici postup ochranky kritizovali. Aj keď bol rozdiel medzi výstrelmi len pár sekúnd, mali podľa odborníkov reagovať promptnejšie a premiéra brániť vlastným telom, keďže mali oblečené nepriestrelné vesty. Príslušníkom polície tiež vyčítali, že nedostatočne prečítali zámery davu a 72-ročný dôchodca so zbraňou im unikol. 


Krátko po atentáte navyše uniklo video z policajnej stanice. Je na ňom strelec Cintula a neznámy muž sa ho pýta, prečo sa rozhodol postreliť premiéra. Cintula hovorí, že mu vadila novela o RTVS či odvolanie Jána Mazáka z čela Súdnej rady. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok povedal, že polícia preveruje, kto video natočil a budú vyvodené dôsledky. Nie je vylúčené že odchody krajského a okresného riaditeľa môžu súvisieť aj s týmto incidentom. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj