KIA má problém. Zvoláva vyše 462-tisíc vozidiel, dôvodom je riziko požiaru kvôli chybnej súčiastke


Kia upozorňuje na chybné modely, pri ktorých hrozí riziko požiaru

Foto: KIA má problém. Zvoláva vyše 462-tisíc vozidiel, dôvodom je riziko požiaru kvôli chybnej súčiastke Foto: kia.com

Juhokórejská automobilka Kia vystrašila zákazníkov. Do opravy zvoláva svoje populárne SUV s názvom Telluride z modelových rokov 2020 až 2024, pričom problém má až 462 869 vozidiel. Dôvodom sú chybné elektrické motorčeky sedadiel pre vodiča alebo spolujazdca, ktoré môžu spôsobiť požiar, píše portál autoviny.sk.

Riziko požiaru môže vzniknúť prakticky kedykoľvek. V prípadoch, ak je vozidlo v prevádzke, alebo keď je zaparkované s vypnutým zapaľovaním. Kia preto odporúča parkovať vozidlá mimo budov.

Evidujú jeden prípad požiaru sedadla

Ako portál informuje, problémom nie je samotný motorček, ale posuvný gombík, ktorý ho ovláda. V prípade nárazu môže uvoľniť zadný kryt spínača sedadla. Ak sa spínač nesprávne zarovná, mohol by nepretržite dodávať energiu do motora, čo by viedlo k prehriatiu a následnému vzniku požiaru.


Doteraz mala Kia u spomínaného modelu Telluride problém s jedným menším požiarom sedadla vodiča v roku 2023, ktorý nastal počas jazdy. Spoločnosť eviduje aj incidenty s roztavenými komponentmi pod sedadlami, pričom v niektorých prípadoch vodiči nahlásili prítomnosť dymu v kabíne.

Aké majú riešenia?

Prvým krokom v rámci opráv je nainštalovanie nového držiaku na zadný kryt spínača elektrického sedadla a predajcovia nahradia aj ovládacie gombíky. Tým, ktorí si zakúpili chybný kus vozidla príde oznámenie o zvolávaní poštou, ktorú by mala spoločnosť začať rozposielať od 30. júla.

V prípade zápachu, dymu či vysokej teploty v aute by zákazníci vozidlo už nemali využívať, varuje spoločnosť. V takomto prípade by mali kontaktovať priamo servis a zapracovať na odstránení bezpečnostného problému. V našej krajine sa model Telluride zatiaľ nepredáva, tento problém zaskočil zákazníkov najmä v USA, Ázii a Austrálii.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj