V piatok čaká Bratislavčanov Noc otvorených kostolov. Ktoré môžete navštíviť?


Noc otvorených kostolov 2024 v Bratislave

Foto: V piatok čaká Bratislavčanov Noc otvorených kostolov. Ktoré môžete navštíviť? Foto: istock.com

Už zajtra 7. júna sa uskutoční ďalší ročník podujatia Noc otvorených kostolov, ktorú organizuje Ekumenická rada cirkví v Slovenskej republike. Tento jedinečný večer, ktorý má svoj pôvod v Rakúsku, sa postupne rozšíril do viacerých krajín Európy, vrátane Slovenska. Podujatie sa stalo významnou kultúrno-náboženskou udalosťou, ktorá ponúka možnosť zažiť rozmanitosť a bohatstvo kresťanských tradícií.

Témou Noci otvorených kostolov 2024 je „Srdce“, ktoré symbolizuje úprimnosť, otvorenosť a dobročinnosť. Organizátori veria, že toto posolstvo je obzvlášť dôležité v čase globálnych nepokojov, vojnových konfliktov a iných srdcervúcich situácií. Cieľom je povzbudiť účastníkov k prepojeniu a vzájomnému porozumeniu.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania tvrdí: „Podujatie prebieha v jednotnom vizuálnom štýle a termíne v rôznych krajinách, čím posilňuje medzinárodnú spoluprácu a jednotu kresťanských spoločenstiev.“

Prístupnosť a rôznorodosť

Noc otvorených kostolov je bezplatná a prístupná pre všetkých. Počas podujatia budú sprístupnené nielen kostoly, ale aj rôzne sprievodné programy, ako sú koncerty, komentované prehliadky a iné kultúrne aktivity. Toto umožňuje širokej verejnosti, bez ohľadu na ich vierovyznanie, zúčastniť sa na duchovnom a kultúrnom obohatení.


Podujatie je založené na dobrovoľnej spolupráci cirkevných zborov, farností, rádov a ďalších kresťanských spoločenstiev. Tieto komunity samy rozhodujú o svojej účasti a o podobe svojho programu. Príprava podujatia predstavuje príležitosť pre zapojenie rôznych členov miestnych spoločenstiev, čím podporuje rozvoj kreativity a organizačných schopností.

„Noc kostolov je apolitická a posilňuje porozumenie medzi ľuďmi. Nemožno ju využiť na politické účely, či politickú agitáciu. Myšlienky extrémizmu, či neznášanlivosti sú jej cudzie. Naopak, svojím charakterom, programom, atmosférou a celkovým zameraním sa snaží o budovanie vzájomného porozumenia medzi všetkými ľuďmi,“ vysvetľuje Evanjelická cirkev augsburského vyznania.

Zapojené kostoly v Trnavskom kraji

V rámci Bratislavského kraja sa do Noci otvorených kostolov zapoja nasledujúce kostoly:

  • Bratislava-Prievoz (Kostol ECAV)
  • Bratislava-Staré Mesto (Zborový dom Cirkvi bratskej)
  • Bratislava-Palisády (Modlitebňa Bratskej jednoty baptistov)
  • Bratislava-Rusovce (Kostol sv. Márie Magdalény, Kostol ECAV, bývalý Kostol sv. Víta)

Organizácia sľubuje bohatý program a príležitosť na prehĺbenie duchovných a kultúrnych zážitkov. Tento večer bude príležitosťou pre stretnutie s rôznymi cirkvami, ich tradíciami a posolstvami, čo prispieva k vzájomnému porozumeniu a zblíženiu v duchu ekumenizmu.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj