VIDEO: Prvý prejav Roberta Fica od atentátu: Ak opozícia zotrvá na svojom, budú ďalšie obete


Foto: VIDEO: Prvý prejav Roberta Fica od atentátu: Ak opozícia zotrvá na svojom, budú ďalšie obete Foto: Facebook/ Robert Fico

Robert Fico sa presne tri týždne od atentátu vôbec po prvýkrát ukázal pred svojimi voličmi. Urobil tak prostredníctvom 14-minútového videa na svojej sociálnej sieti. „Pätnásteho mája sa ma v Handlovej, pre moje politické názory, pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície,“ odštartoval zranený premiér.

V prvom prejave sa poďakoval zdravotníkom, ktorí zachránili jeho život. Podotkol aj, že strelcovi odpúšťa, neverí však, že išlo o „osamelého vlka“. Dodáva, že pokiaľ sa bude jeho zdravotný stav aj naďalej pozitívne vyvíjať, do aktívnej politiky by sa mohol vrátiť už na prelome júna a júla. Útok mi spôsobil vážne poškodenie zdravia. Opakované operácie, veľa bolesti a utrpenia. (...) Chcem požiadať protivládne médiá, najmä tie, ktoré sú spolu vlastnené finančnou štruktúrou Soroša, aby sa nepúšťali touto cestou (pokúšať sa o bagatelizovanie útoku na Fica, pozn. red.) a rešpektovali nie len závažnosť dôvodov pokusu o vraždu, ako aj následkov tohto pokusu,“ dodal.

V prvom prejave po atentáte vinu za rozdeľovanie spoločnosti a burcovanie vášni kladie opäť na ramená médií, opozície a mimovládnych organizácií. Dodal, že má podozrenie, že útok nebol náhoda. Myslí si, že bol organizovaný s nejakou podporou. „Pätnásteho mája v Handlovej to teda nebol útok žiadneho pomätenca,“ povedal.

Varuje pred ďalším nešťastím


Vo svojom prejave sa pustil aj do opozície, ktorá podľa jeho slov svojou agresívnou a nenávistnou politikou dostala časť spoločnosti do neúnosného štádia. „Čo sa mi stalo 15. mája, kedy som v Handlovej nešiel do davu ale k malej skupine priateľsky mávajúcich ľudí, by som mal byť plný zlosti, nenávisti a pomstychtivosti. Odpor proti politikovi, s ktorým nesúhlasíte sa nerieši tak, že ho zastrelíte, naopak, rád by som vyjadril presvedčenie, že všetka tá bolesť, ktorou som prešiel a prechádzam poslúži niečomu dobrému, “ vyriekol Fico.

„Ak zotrvá na svojom súčasnom nastavení (opozícia, pozn. red.), hrôza z 15. mája, ktorú ste všetci mali možnosť vidieť prakticky v priamom prenose, bude pokračovať a budú ďalšie obete. Nepochybujem o tom ani sekundu,“ dodal Fico s vyjadrením vďaky lekárom a zdravotníckemu personálu v Banskej Bystrici a Handlovej.

Vypočujte si celý prejav v nasledujúcom videu:


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: