Kto bude novým predsedom parlamentu? Kaliňák s Ficom chcú Danka, Hlas presadzuje Rašiho


V koalícii sú nezhody. Kto bude novým predsedom parlamentu?

Foto: Kto bude novým predsedom parlamentu? Kaliňák s Ficom chcú Danka, Hlas presadzuje Rašiho

V koalícii sú stále nezhody na tom, kto zasadne do kresla šéfa parlamentu. Predsedníctvo Hlasu-SD po Pellegriniho odchode do tejto funkcie jednomyseľne navrhlo Richarda Rašiho. Nároky si však už mesiace robí SNS a jej predseda Andrej Danko otvorene hovorí, že má o voľnú stoličku záujem.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v Rádiu Slovensko povedal, že podporuje, aby sa predsedom parlamentu stal Andrej Danko. Rovnaký názor má mať aj premiér Robert Fico. „Ja si myslím, že pre stabilitu a vyváženosť koalície je to dobrý návrh. Podporuje ho tak Robert Fico ako aj ja. Andrej Danko bol dobrý predseda parlamentu,“ povedal. Dlhodobo prázdna stolička podľa neho nie je dobré riešenie a zároveň tvrdí, že tento rok by nepoškodil ani Hlas-SD, ani SNS. Naopak, Kaliňák si myslí, že by tým koalícia ukázala záujem o stabilitu. 

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling nezhody v koalícii kritizuje. „Predseda vlády bol postrelený, spoločnosť v napätí, štát pred kolapsom, ale oni opäť raz riešia stoličky a funkcie pre seba. Vyjadrenie Roberta Kaliňáka vnímam aj ako odkaz strane Hlas a Matúšovi Šutajovi Eštokovi, že ich názory v koalícii jednoducho nerešpektujú a neakceptujú,“ hovorí na adresu vlády. 

Čo hovorí Hlas?

Aj po odchode Petra Pellegriniho do prezidentského paláca, strana naďalej trvá na tom, že jej post predsedu parlamentu podľa koaličnej zmluvy patrí. „Stabilita vládnej koalície je mimoriadne dôležitá a najlepším nástrojom na to je dodržiavanie koaličnej zmluvy. Tá hovorí veľmi jasne, že za obsadenie postu predsedu Národnej rady nesie zodpovednosť strana Hlas. Snem Hlasu ako najvyšší orgán ma jasne zaviazal, aby som ako predseda strany žiadal plné rešpektovanie platnej koaličnej zmluvy,“ odpovedal na naše dotazy novozvolený predseda strany Matúš Šutaj Eštok. 

K nárokom SNS sa pred pár dňami vyjadrila aj ministerka hospodárstva Denisa Saková. V televízii TA3 Danka ešte 26. mája otvorene kritizovala. „Danko dnes nevie, či chce byť poslancom europarlamentu, predsedom parlamentu alebo chce nové ministerstvo. Každý deň robíme s novým scenárom,“ povedala na adresu predsedu SNS. Ten je aktuálne lídrom kandidátky do eurovolieb, ktoré sa uskutočnia už túto sobotu 8. júna.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj