Bratislava stavia zátarasy. Dunaj prekročil 1. stupeň povodňovej aktivity, hladina stúpa


Bratislava stavia povodňové zátarasy

Foto: Bratislava stavia zátarasy. Dunaj prekročil 1. stupeň povodňovej aktivity, hladina stúpa Foto: FB Ivan Šulek

Hladina Dunaja dnes stúpla natoľko, že prekročila 1. stupeň povodňovej aktivity. Meteorológovia predpokladajú, že bude výrazne v okolí Bratislavy stúpať aj naďalej a kulminovať by mala vo štvrtok. V Nemecku a Rakúsku aktuálne zaznamenali 100-ročné povodne, v našom hlavnom meste pripravujú protipovodňové zátarasy.

Okrem Dunaja stúpa aj rieka Morava. Tá sa už včera vyliala z brehov a zaplavila svoje idundačné (záplavové) územie. Rast hladiny Moravy spôsobuje práve Dunaj v ktorom je viac vody ako obvykle a na Morave preto dochádza k vzdutiu hladiny.

„V Bratislave bol v skorých ranných hodinách prekročený 1. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Aktuálne je vodný stav v stanici Devín 618 cm a v Bratislave 668 cm (stav k 8:00 hod.), v obidvoch staniciach s tendenciou vzostupu. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves je 483 cm,“ informuje o aktuálnej situácii Slovenský hydrometeorologický ústav.


Pre Bratislavu je aktuálne vydaná hydrologická výstraha 1. stupňa. Meteorológovia však predpokladajú výrazný vzostup hladiny Dunaja. Voda by najvyššie mala vystúpiť vo štvrtok. „Kulminácie predpokladáme v stanici Devín, v Bratislave a v Devínskej Novej Vsi vo štvrtok 6.6.2024 v ranných hodinách s prekročením stupňa povodňovej aktivity,“ dodáva SHMÚ.

„Modely predpokladajú, že hladina rieky Dunaj v našom hlavnom meste v priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa narastie ešte o takmer 130 cm. Prudký nárast nastane dnes a Dunaj bude ešte mierne rásť aj počas zajtrajšieho dňa,“ informuje stránka imeteo.sk.

Je pravdepodobné, že už dnes veľrieka v Bratislave zaplaví časť nábrežia a v Devíne priestor pod hradom. Podľa odborníkov však pôjde len o lokálne záplavy, ktoré by nemali spôsobiť väčšie problémy.


Zdroj: FB Matej Vagač


Protipovodňové opatrenia

Hlavné mesto uzavrelo dolné parkovisko na Tyršovom nábreží. Na viacerých miestach tiež osadili protipovodňové zátarasy, či vrecia s pieskom.

„Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre II. stupeň,“ napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Slovenský vodohospodársky podnik osadil zábrany v Devíne v okolí parkoviska pod hradom. Očakáva sa tiež vyliatie Karlovenského ramena pod cestou do Devína, voda by však mala ostať v prorodzenej záplavovej oblasti.

Hlavné mesto tiež informuje, že v zaplavených oblastiach bude monitorovať liahniská komárov.

Zdroj: FB Matej Vagač


Zdroj: FB Ivan Šulek



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj