Štát v júni vyplatí rodičovský dôchodok. Viac ako 900 tisíc dôchodcov si rozdelí 307 miliónov


Štát vyplatí rodičovský dôchodok v júni

Foto: Štát v júni vyplatí rodičovský dôchodok. Viac ako 900 tisíc dôchodcov si rozdelí 307 miliónov Foto: pixabay.com

Rodičovský dôchodok vyplatí Sociálna poisťovňa jednorazovo počas júna v rovnakom termíne, ako vypláca starobné dôchodky. Nárok na rodičovský dôchodok bude mať celkovo viac ako 908 tisíc poberateľov a celková vyplatená suma presiahne 307 miliónov eur.

„Na jedno dieťa môže rodič dostať až 282 eur ročne, čo je 23,50 eura mesačne, oproti vlaňajším 261,60 eurám ročne a 21,80 eura mesačne,“ uviedol na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

„Priemerný rodičovský dôchodok v roku 2024 bude 28,20 eura mesačne pre jedného rodiča od všetkých detí. Maximálna mesačná výška od jedného dieťaťa bude 23,50 eura. Najvyšší rodičovský dôchodok bude 203,30 eura mesačne (2 439,60 eura ročne) pre poberateľa s desiatimi deťmi. Najnižší dôchodok bude 0,10 eura mesačne (1,20 eura ročne) pre 1 597 poberateľov,“ pridáva podrobnosti webová stránka ministerstva. Kalkulačka na výpočet rodičovského dôchodku za rok 2024 je prístupná na stránke sociálnej poisťovne.

Vypočítať dôchodok si odteraz môžu aj mladší poistenci

Ministerstvo práce tiež informovalo o elektronickom systéme výpočtu budúcich dôchodkov pre poistencov mladších ako 39 rokov. Rezort však upozorňuje, že ide o orientačnú sumu budúceho dôchodku.

„Sociálna poisťovňa uvádza do praxe novinku – automatickú Kalkulačku na informatívny výpočet starobného dôchodku. Klienti tak nemusia žiadať o papierovú písomnú informáciu a viac ako mesiac čakať na jej doručenie – údaje majú prístupné kedykoľvek, kdekoľvek, online. Elektronický účet sporiteľa aktuálne využíva viac ako štvrť milióna poistencov,“ informuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj