Autá bez povolenia sa už na pešiu zónu nedostanú. Staré Mesto spúšťa inteligentné zábrany


Staré mesto spúšťa inteligentné systém vjazdu na pešiu zónu

Foto: Autá bez povolenia sa už na pešiu zónu nedostanú. Staré Mesto spúšťa inteligentné zábrany Foto: www.staremesto.sk

Zákaz vjazdu na pešiu zónu? Značka sa dá ignorovať a vojsť autom sa dá aj tam, kam sa to nesmie. Nedisciplinovaným vodičom však v bratislavskom Starom Meste čoskoro odzvoní. Postarajú sa o to inteligentné zábrany, ktoré nikoho bez povolenia na pešiu zónu s autom nepustia.

Systém vstúpi do ostrej prevádzky 10. júna. Doteraz ho skúšali a testy dopadli dobre. Ide totiž o zložité technické zariadenie, ktorého súčasťou sú výsuvné stĺpiky (pilomaty), kamery, LED obrazovky, semafory a elektronický systém.

„Nový systém vjazdov do pešej zóny pomôže mestskej časti získať jasné dáta a kontrolu nad tým, aby do historického centra jazdil iba nevyhnutný počet aut. Elektronický systém bude ovládať semafory, kamery na rozpoznávanie EČV, náhľadové kamery, výsuvné hydraulické stĺpiky a informačné LED tabule,“ oznámila staromestská radnica na svojom webe.

Systém žiadostí o vstup na pešiu zónu autom bude prístupný on-line. Samospráva sľubuje, že ho spustí v letných mesiacoch. Ak povolenie získate, pilomat sa spustí a vášmu vozidlu nebude nič brániť vo vjazde. Ak ho však mať nebudete, stĺpiky ostanú vysunuté.

Kým samospráva spustí on-line systém žiadostí, o povolenie na vjazd môžete požiadať klasicky pri návšteve miestneho úradu v Starom Meste. Mestská časť vodičov súčasne upozorňuje, že ak povolenie potrebujú, vybaviť by si ho mali v dostatočnom predstihu.



Prešov
Košice
Trnava
Trenčín
Košice
Banská Bystrica
Žilina
Prešov
Nitra
Žilina
Banská Bystrica
Nitra
Trnava
Trenčín