Šimkovičovú pobúrili knihy o detskej intimite a LGBTI v Bibiane. Vo videu pôsobí ako novodobá cenzorka


Ministerku kultúry pobúrili detské knihy

Foto: Šimkovičovú pobúrili knihy o detskej intimite a LGBTI v Bibiane. Vo videu pôsobí ako novodobá cenzorka Foto: Telegram Martina Šimkovičová

Ministerka kultúry kritizuje knihy, ktoré získali ocenenie „Najkrajšie knihy Slovenska.“ Martine Šimkovičovej prekáža ich grafické spracovanie, ktoré podľa nej nie je vhodné pre detského čitateľa. Knihy sa týkajú detskej intimity, či toho, ako deti vnímajú problematiku LGBTI ľudí.

Šimkovičová o svojich výhradách natočila dokonca video, ktoré zverejnila na ruskej sociálnej sieti Telegram.

„V súťaži o najkrajšiu knihu, som videla však dve knihy, ktoré svojim dizajnom absolútne nespĺňajú kritériá, ktoré by asi mali spĺňať pre detské oko, pre tú detskú vnímavosť“ hovorí ministerka kultúry vo videu. To ďalej pokračuje zábermy na ilustráciu ľudskej postavy s pohlavnými orgánmi, v ďalšej knihe zas textom, ktorý je doplnený dúhovými vlajkami. Publikácie potom porovnáva so známou detskou knihou Gulliverove cesty.

„Keď som si pozrela vo vedľajšej miestnosti nádherné detské knihy s krásnou ilustráciou, tak títo odborníci vlastne zhodnotili, že tieto knihy nepatria do tejto kategórie, respektíve nespĺňajú nejaké novodobé požiadavky.“



O knihách rozhodovala odborná porota

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska pripravovalo ešte minulé vedenie organizácie Bibiana. Jej riaditeľku Zuzanu Liptákovú Šimkovičová odvolala a na jej miesto dosadila Petru Flach, ktorá s vedením inštitúcie pre deti nemá žiadne skúsenosti. Rovnako ako ministerka býva v rakúskej obci Kitsee neďaleko slovenských hraníc a sú kamarátky.

Ocenenie knižných publikácií pripravoval ešte tím, ktorý zostavila bývalá riaditeľka Bibiany. Päťčlenná medzinárodná porota je zložená z odborníkov na literatúru a knihy pre deti. Je otázne, prečo si o kritériách detskej literatúry, vyhradzuje právo rozhodovať ministerka, ktorá sa doteraz detským knihám odborne nevenovala. Zároveň tak urobila na sociálnej sieti a to približne mesiac po vyhodnotení súťaže.

Ministerka vyjadrila svoj osobný názor, reaguje rezort

Ministerstva kultúry sme sa opýtali na konkrétne dôvody výhrad k oceneným knihám, na to prečo ministerka nerešpektuje rozhodnutie nezávislej poroty a súčasne na to, aké konkrétne kroky ohľadom súťaže urobila riaditeľka Bibiany Petra Flach. Tá avizovala, že sa súťažou bude zaoberať.

Rezort odpovede na otázky neposlal. „Z vašej strany je maximálne zavádzajúce a nekorektné ak tvrdíte, že ministerka kultúry nerešpektuje hodnotenie autonómnej a nezávislej komisie. Vo videu, na sociálnej sieti, na ktoré sa odvolávate vyjadrila svoj osobný názor, na ktorý má nárok tak, ako každý,“ odpísala riaditeľka odboru komunikácie Petra Bačinská.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj