FOTO: Vrtuľník, ktorý na Rysoch havaroval, vozil aj Filipa Kuffu. Posádka bola po nehode celá od medu


Vrtuľník, ktorý na Rysoch havaroval, vozil aj Filipa Kuffu. Prevážali med

FOTO: Vrtuľník, ktorý na Rysoch havaroval, vozil aj Filipa Kuffu. Posádka bola po nehode celá od medu
Galéria: 4 fotky
Foto: Viktor Beránek

V sobotu 25. mája po 19:00 hod. havaroval pri Chate pod Rysmi vrtuľník. Išlo o vrtuľník Robinson R44 Raven s registračnou značkou OK-STR. Na palube boli traja ľudia, pilot sa zranil. Ide o ten istý stroj, ktorý prevážal štátneho tajomníka Filipa Kuffu, ten na palube v čase nehody nebol. 

„Pracovali sme vonku, stavali sme novú kadibúdku, to je približne 150 metrov od chaty. Videli sme vrtuľník, ktorý letel pomerne vysoko. Preletel a za kopcami zmizol. O chvíľu sa opäť objavil nad Žabími plesami, kde spravil kruh a letel smerom k nám,“ opisuje udalosť chatár Viktor Beránek.

Svedkovia videli, ako začal vrtuľník mierne klesať a približoval sa do doliny. „Posledných päť sekúnd mi bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. Vyzeralo, že chce pristáť, no nedávalo to zmysel, pristával do strmého snehového svahu,“ dodáva Beránek.

Stroj už nemal výkon a pilot sa snažil núdzovo pristáť na strmom snehovom poli. Úsek bol natoľko strmý, že hneď, ako pilot s vrtuľníkom pristál, sa stroj prevrátil. Podľa Viktora Beránka by to mohlo dopadnúť horšie, ak by pristál na skalách a po tejto stránke bola výhoda pristáť v tomto úseku. 

Po snehu sa šmýkal približne 20 metrov

„Keď sa dotkol snehu, tak stroj naklonilo a hneď aj prevrátilo. Rozbili sa vrtule a po snehu sa ešte šmýkal približne 20 metrov, potom zastavil. Prví ľudia hneď bežali k vrtuľníku, ja som sledoval, či nezačína horieť. Našťastie k tomu nedošlo a z vrtuľníka vyskákali pasažieri,“ uvádza Beránek.


Zo stroja pomohli dvaja pasažieri aj pilotovi, odopli mu pásy a vytiahli ho. Podľa zistení Denníka N bol pasažierom jaskyniar Igor Pap, ktorý zverejnil video z letu Filipa Kuffu a taktiež Aleš Hrebík z veterného tunela Hurricane Factory Tatralandia. Pilota Viktor Beránek nepozná, podľa jeho slov šlo o Čecha. 

Pasažieri boli od medu

Chatár Viktor Beránek uviedol, že pasažieri boli celí od medu. „Viezli tam desať kíl medu. Niekde si asi kúpili med. Šli na nákup, niekto ide autom, niekto letí vrtuľníkom. Všetko bolo od medu, aj oni,“ dodáva chatár. 

„Všetkých sme ošetrili, pasažieri boli v pohode, ale v šoku, no pilot zrejme hlavou narazil o sklo v kabíne. Mal rozbitú hlavu, bol zranený, pravdepodobne mal otras mozgu. Hneď sme volali Horskú záchrannú službu, ktorá pilota zobrala do nemocnice v Poprade,“ informuje Beránek.

Vrtuľník sa po páde aj dnes (pondelok 27. mája) nachádza na snehovom poli pri Chate pod Rysmi, podľa Beránka má prísť na miesto ešte inšpekcia, ktorá si má stroj vyfotiť. „Trosiek z vrtuľníka nie je až tak veľa, my to približne za 30 minút pozbierame a znesieme dole. Trup vrtuľníka vezme helikoptéra a odnesie ho,“ uzatvára Viktor Beránek. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj