Predsedníctvo Hlasu si zvolilo Pellegriniho nástupcu. Šéfom strany sa má stať tento minister


Novým šéfom Hlasu-SD sa stane Matúš Šutaj Eštok

Foto: Predsedníctvo Hlasu si zvolilo Pellegriniho nástupcu. Šéfom strany sa má stať tento minister Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Predsedníctvo Hlasu-SD si zvolilo nástupcu Petra Pellegriniho. Novým predsedom sa má stať minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Informuje o tom TV Markíza. Členovia strany ho oficiálne zvolia 1. júna na sneme v Košiciach. Šutaj Eštok je v súčasnosti generálnym manažérom strany. Predsedníctvo tiež navrhne doplniť vedenie strany o piateho podpredsedu, za ktorého odporučilo člena predsedníctva strany a ministra školstva Tomáša Druckera.

Často sa tiež skloňovali mená ministrov Erika Tomáša a Denisy Sakovej. „Nechajte sa prekvapiť. Máme stretnutie predsedníctva, budeme vás informovať. Veľmi si vážim dôveru voličov a počet preferenčných krúžkov, ktorý ma doniesol do pozície ministerky hospodárstva a podpredsedníčky vlády,“ povedala Saková pre TV Markíza. 

Erik Tomáš sa vyjadril, že konečný výber jedného mena je na Petrovi Pellegrinim. „Takto to má aj v tých zrelých stranách byť, že už na sneme ponúkneme len jedno meno,“ povedal tak isto pre TV Markíza.

„V súlade so svojím sľubom vzdám na sneme Hlasu funkcie predsedu strany. Predsedníctvu som dnes predložil môj návrh, aby snemu odporučilo zvoliť za nového predsedu doterajšieho generálneho manažéra strany a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. V týchto ťažkých časoch strana potrebuje energiu a odhodlanie, ktorý Matúš pre mnohých zosobňuje,“ uviedol v stanovisku Peter Pellegrini.


Kto je Matúš Šutaj Eštok? 

Narodil v Michalovciach, 4. februára 1987. Absolvent Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave má životopis pomerne pestrý. Od roku 2014 pôsobil ako právnik v Správe štátnych hmotných rezerv a neskôr ako riaditeľ vnútornej správy ministerstva školstva.  Za tretej vlády Roberta Fica bol generálny tajomník služobného úradu podpredsedu vlády a neskôr, v Pellegriniho vláde, vedúci Úradu vlády.

Zo Smeru-SD odišiel v roku 2020, kedy Pellegrini založil vlastný politický projekt Hlas-SD. V parlamentných voľbách kandidoval z 10. miesta. Aktuálne pôsobí ako minister vnútra a zmeny v rezorte nastali krátko po jeho nástupe. Z funkcie odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý dnes kandiduje do eurovolieb za stranu Demokrati. Eštok tak urobil tri dni pred Hamranovým avizovaným odchodom do civilu a preradil ho na okresné riaditeľstvo v Poprade. 

Neskôr vymenoval dočasného policajného prezidenta Ľubomíra Soláka, ktorý funkciu stále zastáva. Minister vnútra tiež čelil kritike svoju účasť v internetovej relácii extrémistu Daniela Bombica, na ktorého sú vydané tri medzinárodné zatykače. „Dal mi dve otázky. Ja nerobím rozdiely medzi ľuďmi, nekádrujem ich a ctím prezumpciu neviny,“ reagoval vtedy minister. 




Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj