Chcete kúpiť starý vojenský bunker? Choďte do Malých Levárov, na predaj je za 9-tisíc


V Malých Levároch je na predaj vojenský bunker

Foto: Chcete kúpiť starý vojenský bunker? Choďte do Malých Levárov, na predaj je za 9-tisíc Foto: Wikipédia

Majú takmer 100 rokov, avšak stále stoja a ich betón je pevný aj po desaťročiach bez údržby. Československé vojenské bunkre, ktoré stavali v rokoch 1934 až 1938, v krajine juhozápadného Slovenska nepriehliadnete. Vojenské objekty dodnes vynikajú svojou mohutnosťou a lákajú nadšencov histórie.

A ak je niekto poriadne veľký fanúšik týchto stavieb, vlastný bunker si môže aj kúpiť. Aktuálne je na predaj vojenská stavba v Malých Levároch. Obec leží len niekoľko kilometrov od hranice s Rakúskom a práve to je dôvod, prečo v okolí systém opevnení stavali. Československo sa obávalo vojenského konfliktu s Rakúskom a Maďarskom a tak sa bunkre budovali pri hraniciach s týmito krajinami.

„Cez mrežované dvere sa dostaneme do malej chodby, za ktorou sú pancierové dvere. Za nimi je rozľahlá miestnosť vybavená guľometnou strieľňou, otvorom na výfuk splodín streľby, vchodovou strieľňou na pištoľ - pušku, a vyústením na periskop. Objekt je postavený z kvalitného betónu,“ opisuje objekt stránka spoločnosti Allrisk Slovakia, ktorá bunker predáva.


Konkrétne ide o bunker vzoru 37, takzvaný „Ropík.“ Verejnosť tieto stavby pozná predovšetkým z bratislavskej Petržalky, kde niektoré objekty zrekonštruovali a slúžia ako vojenské múzeum v prírode.

„Ozvali sa už dvaja záujemcovia. Asi pred tromi týždňami som tam mal obhliadku, išlo o prívrženca vojnovej histórie, ktorý chcel vedieť, aké je jeho vybavenie,“ cituje portál Brainee.sk makléra Branislava Kružlíka, ktorý má nehnuteľnosť v portfóliu.

Cena bunkru je 9 tisíc eur. Objekt sa nachádza v blízkosti rekreačnej oblasti Rudava a pár kilometrov od rieky Morava, čo môže zaujať prípadných kupcov.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj