Terasu na Rovniankovej prirovnávajú k apokalyptickým filmom. Kto je za jej stav zodpovedný?


FOTO: Terasa na Rovniankovej vyzerá ako z apokalyptického filmu

Foto: Terasu na Rovniankovej prirovnávajú k apokalyptickým filmom. Kto je za jej stav zodpovedný? Foto: Facebook/Bratislava - Petržalka

Nedávno sme upozornili na to, že polemika kosenia či nekosenia trápi viacerých Ružinovčanov a najnovšie aj Ružinovský podnik. Zdá sa, že podobný problém majú aj v susednej mestskej časti. Medzi Petržalčanmi vznikla diskusia o zanedbanom stave miestnych terás pred panelákovými domami. 

„Myslím, že toto je veľká hanba ľudí (Rovniankova 7-11), ktorí tade chodia, bývajú každý deň a vôbec im to neprekáža a nevedia si upratať, vyplieť okolie vchodov…Bez ohľadu na to, že nie sú vlastníkmi terasy,“ napísal jeden z Petržalčanov na sociálnom médiu. 

Niektorí si robia z terasy žarty a prirovnávajú ju apokalyptickému filmu. „Last of Petržka,“ vraví Tomáš. Oliver zas terasu prirovnáva Černobyľu. „Môžu prísť do Podunajských Biskupíc a sa priučiť, ako tu ľudia sami pekne robia pred vchodom záhradky,“ pozýva susedov na návštevu Karolína.

Nie všetci si však myslia, že by sa o terasu mali postarať obyvatelia bytov. „Ľudia tam vlastnia byt, nie terasu. Terasu vlastni mesto alebo mestská časť, čiže to je ich hanba,“ tvrdí Alexej a súhlasí s ním aj Boris, ktorý sa rétoricky pýta, či si majú Petržalčania kúpiť kosačku za vlastné a pokosiť terasu. 


Okrem toho obyvatelia upozorňujú na rozpadajúci sa stav, ktorý jej úpravu komplikuje. „V stave, v akom terasy sú, je už právnym rizikom, aby sa jednotlivec pokúšal niečo zlepšiť. V týchto veľkých domoch je aj ťažké dosiahnuť súhlas s nejakou údržbou terasy. Pravda, nájdu sa aj terasy v lepšom stave. Ak sa niekto o ne začal starať skôr. Jedna sa o veľké plochy po oboch stranách bytovky,“ píše Anna.

Kto vlastní terasy?

Spor je však komplikovanejší, než sa môže na prvý pohľad zdať. Chaos nie je len medzi obyvateľmi, ale nejasnosti v majetkových pomeroch vznikajú aj medzi mestskou časťou a magistrátom. Zo stanoviska, ktoré redakcii zaslal Dávid Pavlík z referátu komunikácie Petržalky vyplýva, že mestská časť spomínanú terasu na Rovniankovej nevlastní.

„Zo všetkých terás by mala mať naša Mestská časť Bratislava-Petržalka zverené magistrátom, ktorý podľa kolaudačných rozhodnutí vlastní viac úsekov terás, do správy len 17 z nich. Zvýrazňujeme však slovné spojenia “by mala mať” a “úsekov”, keďže magistrát hlavného mesta svoje vlastníctvo najnovšie rozporuje a nejde o celé terasy,“ informuje Pavlík a vysvetľuje, že kým od magistrátu nedostanú jasné stanovisko k vlastníckym pomerom, tak mestský majetok spravovať nebudú. 

Bratislavak.sk sa bude problematike vlastníctva terás venovať hlbšie v ďalšom článku.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj