Kosiť či nekosiť? Toť otázka! Sťažnosti obyvateľov rozhorčili už aj Ružinovský podnik


Ružinovský podnik rozhorčili sťažnosti obyvateľov na kosenie trávy

Foto: Kosiť či nekosiť? Toť otázka! Sťažnosti obyvateľov rozhorčili už aj Ružinovský podnik Foto: Facebook/Ružinov náš každodenný

Kosiť či nekosiť? Spor, ktorý v Bratislave nastane takmer každú jar. Obyvatelia sa sťažujú na to, že sa tráva nekosí alebo že sa kosí o siedmej ráno. Ružinovský podnik napísal v skupine Ružinov náš každodenný rozhorčený status

„Prečo kosíme, prečo nekosíme a prečo kosíme cez víkendy a v sviatočné dni. Medzi náš obľúbený podnet patrí obvinenie o zodpovednosti za zožltnutú trávu počas leta,“ píše sarkasticky v príspevku. S výrazným oteplením prišiel aj výrazný rast trávy a horúčavy, ktoré ju vysušujú. 

Rast trávy podnietil aj sťažnosti obyvateľov. Ružinovský podnik tvrdí, že ich veľa nie je a dajú sa zrátať na prstoch jednej ruky. „Sú však nátlakové a veľmi intenzívne. Nepokosená tráva totižto vadí alergikom, máme ju prísť okamžite pokosiť a ochrana biodiverzity neexistuje. Aspoň nie v takejto forme a týmto spôsobom,“ vraví a kladie si otázku, do akej miery je vhodné prispôsobovať okolie požiadavkách alergikov. 

Vyrúbať topole a zbaviť sa včiel?

„Neprimeranú reakciu imunitného systému môže spôsobovať nepokosená tráva. Nie je problém, pokosíme ju. Taktiež ju však spôsobujú topole. Vyrúbeme niekoľko stoviek kusov stromov? Po uštipnutí včely môže niekto dokonca zomrieť. Aká je prevencia na takýto prípad?“ pýta sa ďalej.



Pod príspevkom vznikla menšia diskusia. „No mne osobne to príde ako účelové zdôvodňovanie ako znížiť rozpočet na kosenie a tváriť sa pritom za pekných,“ napísal anonymný profil. Treba podľa neho rozlišovať medzi výsadbou lúčnych kvetov a kosením trávy v parkoch či na detských ihriskách. Do komentára priložil fotografiu cesty na zastávku na Ríbezľovej, kde tráva značne narástla. 

Iní obyvatelia zas upozorňujú na to, že topole alergiu nespôsobujú, ale ich peľ alergény len prenáša tým, že sa obtiera o rôzne rastliny. „K suchej tráve len toľko predpokladám, že Ružinov mal pôvodne zavlažovanie aspoň podľa technickej mapy tam stále je, neviem či to niekto riešil. Šachty je vidieť aj priamo v parkoch,“ vraví Marek.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Bratislavský kraj