V kontajneri na bioodpad sa našiel plast a panvice. Medzi susedmi vznikla hádka o separovaní


Petržalčania našli v kontajneri na bioodpad panvice a plast

Foto: V kontajneri na bioodpad sa našiel plast a panvice. Medzi susedmi vznikla hádka o separovaní Foto: Facebook/skupina Bratislava - Petržalka

Separovanie vie medzi susedmi značne rozvíriť vášne. Svoje by o tom vedela povedať aj Petržalčanka Katarína, ktorá tých svojich upozornil na nesprávne triedenie odpadu. „Toto som našla v kontajneri na bio odpad pred našim domom. Plast, panvice. A nie je to prvý raz. Aký zmysel ma potom to separovanie? Šibe vám ľudia? Je také ťažké pochopiť, čo sú to zvyšky jedla?“ napísala na Facebooku.

S rovnakým problémom sa stretla Jana, ktorá však v kontajneri nenachádza panvice, ale oblečenie. Podľa nej ich tam hádžu ľudia, ktorí nemajú kľúče od kontajnerového stojiska. „ U nás zase oblečenie nechávajú. Vraj nech si niekto vyberie. Sú to dobré veci. A čo takto charita? Majú auto, aj tri v rodine, a sú leniví ísť hodiť to do charity,“ vraví.

Niektorí Petržalčania však majú iný názor a pýtajú sa, na čo je separovanie dobré. Dobrá otázka, načo je dobré separovať bio odpad? Predávajú to ako hnojivo a výnos ide do štátneho, alebo na tom profituje nejaký súkromník? Aký je skutočný ekologický alebo ekonomický prínos?“ pýta sa Roman a to isté vraví aj Igor, podľa ktorého odpad aj tak skončí na jednej kope. 

Prečo separovať?

Marián si zas myslí, že separovanie v domácnostiach len uľahčí prácu zamestnancom OLO a v skutočnosti žiadny iný účel nemá, pretože zamestnanci odpad beztak separujú. Ako je to v skutočnosti? Do samotného OLO napísala aj autorka príspevku Katarína. „Ak posádka pri odvoze odpadu zistí, že kuchynský odbav nádobe je znečistený, stav zdokumentuje a mailom správcu bytového domu vyzveme na odstránenie nevhodného odpadu,“ vraví spoločnosť. 

Odpad je následne spracovaný v spoločnosti Zdroje Zeme a.s. v prevádzke Horný Jatov, kde sa kuchynský bioodpad oddelí od všetkých nečistôt. „Čistý kuchynský odpad prechádza tepelným spracovaním, ktoré eliminuje baktérie. Z výslednej hmoty sa karbonizáciou získava biouhlík a pridaním ďalších výživných látok sa vyrába certifikovaný substrát Effeco. Ten dokáže viazať uhlík, vyživovať pôdu a zvyšovať jej úrodnosť Výsledkom kompostovania kuchynského bioodpadu z bratislavských domácností je teda produkt, ktorý dokáže obnoviť prírodné zdroje a život v zemi,“ uzatvára OLO.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Žilina
Košice
Nitra
Prešov
Trenčín
Banská Bystrica
Trnava
Prešov
Trenčín
Banská Bystrica
Nitra
Košice
Žilina