×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Nahrávky v kauze Gorila sa musia zničiť, rozhodol Ústavný súd


Foto: Nahrávky v kauze Gorila sa musia zničiť, rozhodol Ústavný súd

Nahrávky v kauze Gorila budú zničené. Ústavný súd prikázal Slovenskej informačnej službe zničiť výsledky odpočúvania z policajnej akcie. Senát zložený z Libora Duľu a sudcov Miroslava Duriša a Martina Vernarského rozhodnutie prijal 15. mája po obnove konania vo veci na základe sťažnosti bývalého policajta a priateľa Jaroslava Haščáka Zoltána Vargu.

Nahrávky SIS pôvodne nezmazala, porušila Vargove základné práva. Práve jeho byt bol v rokoch 2005 a 2006 odpočúvaný. Tajná služba tak porušila právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, povedal súd.

Odpočúvanie povolil bratislavský krajský súd, Ústavný súd však neskôr rozhodol, že bolo nelegálne. Kauza Gorila súvisí s únikom tajného dokumentu SIS, ktorý sa na verejnosť dostal v roku 2011. V spise sa nachádzali informácie o odpočúvaní šéfa Penty Jaroslava Haščáka a jeho rozhovorov s politickými elitami v byte na Vazovovej ulici. Haščák sa stretol aj s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Nahrávky obsahujú informácie o financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK.


Prečítajte si viac: