S veľkým futbalom začínal v bratislavskom Slovane. V Kostarike zomrel bývalý reprezentant Ivan Mráz


Foto: S veľkým futbalom začínal v bratislavskom Slovane. V Kostarike zomrel bývalý reprezentant Ivan Mráz Foto: Slovenský olympijský a športový výbor

Najvýznamnejším športovým úspechom Ivana Mráza bola účasť na futbalovom olympijskom turnaji v Tokiu 1964, kde za reprezentáciu Československa strelil 5 gólov a pomohol tak k zisku strieborných medailí. Hrával aj za dorasteneckú a juniorskú reprezentáciu, v A tíme Československa odohral 6 zápasov.

„S ľútosťou oznamujeme, že zomrel bývalý tréner červeno-čiernych pán Ivan Mráz, kouč šampiónov z rokov 1980 a 1991, ktorý vďaka svojim schopnostiam a vízii spôsobil revolúciu v kostarickom futbale. Veľa síl jeho blízkym,“ cituje Sportnet vyhlásenie kostarického klubu Alajuelense, kde Ivan Mráz pôsobil.

Rodák z Levoče začínal s veľkým futbalom v Bratislave a to rovno v najslávnejšom klube z hlavného mesta, v Slovane Bratislava. Dres belasých v československej lige obliekal od roku 1959 do roku 1963. Za Slovan odohral celkovo 42 zápasov a strelil v nich 7 gólov.

Veľké úspechy zažil v pražských kluboch Dukla a Sparta s ktorými sa stal majstrom krajiny. So Spartou sa v sezóne 1964/1965 stal najlepším strelcom európskeho Pohára víťazov pohárov. Na sklonku 60-tych rokov odišiel hrať do Holandska.


Po skončení hráčskej kariéry sa stal trénerom. Jednu sezónu trénoval Spartu, potom odišiel do Kostariky a zaslúžil sa o rozvoj futbalu v tejto stredoamerickej krajine. Viedol aj kostarickú reprezentáciu.