Zomrela operná diva Ľubica Rybárska. Pôsobila v SND, či na bratislavskej VŠMU


Zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska

Foto: Zomrela operná diva Ľubica Rybárska. Pôsobila v SND, či na bratislavskej VŠMU Foto: VŠMU

Správu o úmrtí umelkyne zverejnil na sociálnej sieti jej syn Martin Gigac.

„Maminka, ďakujeme Ti za všetko a nikdy nezabudneme na tvoju nekonečnú lásku a neopakovateľný anjelsky hlas! Dávaj tam na nás zhora pozor. Raz príde deň, kedy sa znovu stretneme,“ napísal.

Ľubica Rybárska sa narodila v Martine v roku 1958. Po absolvovaní konzervatória v Žiline vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Už ako študentka sa postavila na dosky opery SND, kde debutovala v diele Eugena Suchoňa Krútäva.

Hneď po štúdiu bola do operného súboru národného divadla prijatá ako sólistka „Naštudovala, spievala v Opere SND náročné titulné postavy v operách G. Verdiho Maškarný bál (Amélia), Simone Boccanegra (Amélia) či Knieža Igor (Jaroslavna) od A.P. Borodina,“ informuje stránka Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

Vystupovala aj v zahraničí, napríklad v bývalom ZSSR, Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, či v USA. „V apríli 1992 hosťovala v parížskej Opera de Bastille opäť ako Amélia v Maškarnom bále G. Verdiho opäť po boku Luciana  Pavarottiho a pod skvelým dirigentským vedením W. M. Chungha, vtedajšieho jej  šéfdirigenta.“


Ako vysokoškolská pedagogička začala pôsobiť v roku 2004. V roku 2019 jej prezident udelil titul profesorky na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU.




Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu