Niekto ich miluje okamžite, iný si musí na nové chute zvykať dlhšie. Slovenské klasiky sú pre turistov špecifické nielen svojou chuťou, ale aj konzistenciou či vizuálom. Naše národné špeciality hodnotilo 1 619 zahraničných návštevníkov cez portál Taste Atlas, ktorý zostavil rebríček deviatich najhorších slovenských jedál.
9. Spišské párky
Obľúbené a rýchle raňajky viacerých z nás. V Slovenskej republike sa spišské párky vyrábajú už viac ako storočie. Prvýkrát boli vyrobené počas návštevy uhorskej šľachty na veľkom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar. Touto špecialitou vtedy upútal veľkú pozornosť.
8. Strapačky
Najlepšie sú od starej mamy. Toto jednoduché, rustikálne slovenské jedlo pozostáva z kombinácie tradičných halušiek a kyslej kapusty. V strapačkách sa ich jemná chuť dokonale spája s kyslou, jemne osladenou a dusenou kyslou kapustou. Jedlo je často zdobené chrumkavými kúskami slaniny.
Foto: Bratislavské rožky. Zdroj: visitbratislava
6. Makovník
Najlepší je s maslom alebo džemom. Makovník sa často konzumuje spolu s čajom alebo kávou a zvyčajne sa pripravuje na slávnosti, ako sú Vianoce alebo iné sviatky. Do koláča sa môžu pridať hrozienka, mandle, med alebo pomarančová kôra, aby sa zvýraznila jeho chuť.
Foto: Makovník. Zdroj: iStockphoto
5. Demikát
Demikát je tradičná slovenská polievka vyrobená z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Polievka je pred podávaním ozdobená nasekanou pažítkou. Niektorí hovoria, že pre jej nezvyčajné bryndzové chute ju budete buď milovať, alebo nenávidieť.
Foto: Demikát. Zdroj: receptykulinarium.sk
4. Treska
Viacerí na ňu nedokážu dopustiť. Obzvlásť, keď sa zajedá teplým a chrumkavým rožkom. Zdá sa, že turistom až tak nechutí. Treska je tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. Ryba sa varí v zmesi octu, vody a bobkových listov. Potom sa natrhá a zmieša s varenou mrkvou a všetkými zvyšnými prísadami. Šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško, ktorý je autorom receptúry komerčnej verzie tresky, by asi z hodnotenia nebol nadšený.
Foto: Bryndzová nátierka. Zdroj: dobrejedlo.sk
2. Medvedie labky
Medvedie labky sú tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky, odtiaľ pochádza aj názov. Po upečení sú koláčiky zvyčajne poprášené práškovým cukrom, ale existujú aj verzie, kde sa konce sušienok namáčajú do rozpustenej čokolády. Sú obľúbené najmä počas sviatočných dní.
1. Kokosové ježe
Prvenstvo v rebríčku najhorších jedál získali kokosové ježe. Pozostávajú z piškótového cesta, ktoré je namáčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom. Sú mimoriadne obľúbené pre svoju klimatickú vhodnosť, pretože narezané na kocky a posypané kokosom nevysychajú. Ak sa však urobia nesprávne, suché kocky nechutia dobre. Tento typ dezertu môžeme nájsť aj v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku a iných častiach Balkánu.
Foto: Kokosové ježe. Zdroj: receptykulinarium.sk
Portál na záver dodáva, že rebríček je subjektívny, preto by sa nemal považovať za konečný globálny záver o jedle. Jeho cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá, vzbudzovať hrdosť na tradičné jedlá a prebudiť u ľudí zvedavosť ochutnať jedlá, ktoré ešte nevyskúšali.